måndag 25 februari 2019

Kurdiska dikter om kärlek

Här är det några dikter som min vän Anna Råberg och jag översatte från kurdiska. De tillhör den kurdiske diktaren Kemal Burkay. Jag hoppas att läsarna i din hemsida skall tycka om dem. Med vänlig hälsning, Haluk Öztürk (kurdisk modersmålslärare).


Bokstävernas skönhet, som pärlor. Strunta i om bilen fastnar i trafiken eller om prästen verkar vara svårt förkyld.

Ni ser varandra - och allt annat blir utan betydelse. Frustration att vi inte förstod varandra och den ohälsosamma relationen. En man som når ett främmande land och söker kärlek och trygghet misslyckas. Då kvinnan i hans drömmar är lika vilsen som han. Jag är glad för det fina vi hade, det kommer jag aldrig glömma.


En kärlek är alltid en kärlek och den dömmer man aldrig. Det blåser ibland i det liv som är vårt, när kraven är många och tempot känns hårt. Då är det viktig att ha en kamrat som använder orden till annat än tjat.


Någon som inser hur just jag mig känner, någon som gör så att.

Vi har samlat flera dikter om kärlek. Skicka kärleksblommor med blomsterbud – Här hittar du bra erbjudanden. Om du saknar kärlek i ditt hjärta. Ofta handlar kärleksdikter om kärleken mellan en man och en kvinna, men en dikt som jag fastnade för häromdagen var Till Eva av Sonja Åkesson. Den handlar om starka vänskapsband mellan två väninnor.


Jag vet inte om det finns något recept men i regel är inte första impulsen är att skriva en kärleksdikt om man är lyckligt kär. Vi delar en kärlek som är så fantastisk och så djup att bara tanken på min man, hans leende, hans promena. Dikter om kärlek är något som berör alla relationer! TILL MIN ÄLSKADE Det var som högsta vinsten i ett gratislotteri när jag fick möta dig och du och jag blev ”vi”. Av alla dessa mänskor är du just den jag vill ha.


Du ger mig ljus och glädje, du får mig att må bra… Ja, för allt min kärlek rymmer finns inte nog med ord. För att älska och att. Dikten är nog mest känd för sin första del ”Vara vit mans slav” – men ställd bredvid sin andra del, som handlar om den vita husbonden, blir det en dikt som snarare handlar om tvåsamhetens omöjlighet. Den börjar så här: Den som finge sticka från gumgnäll och köld. Dikter som droger — Det var inte fråga om att man inte fick skriva politiska texter på kurdiska.


Men nä: man är för hämmad! Nej, även om man skrev kärleksdikter var det som att ha narkotika på sig. Tänk er om finlandssvenskar inte fick skriva på svenska utan polisen skulle göra razzior för att få fast författare.

Citat om hur kärlek känns. Den första kurdiska svenska mästaren i Supertungvikt. Gör det ont i dig för att jag lyckades skriva in mig i boxning historia här i sveriga?


Jag menar dom riktiga kurderna följde mig och fortsätter idag med boxning och går matcher. Våra föräldrar, pojkvän, barn, husdjur, vänner etc. Dessa citat av kärlek visar de saker du behöver veta och se. Utan kärlek finns inget liv. Kärlek är något vi alla vet om.


Begravningsverser till dödsannonser är ett fint sätt att uttrycka sin sorg. I vår lista med verser och dikter får ni inspiration till er annons.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg