torsdag 21 februari 2019

Kan man ta cellprov när man har mens

Discover Man With A Man. Skulle göra cellprov i veckan men fick min mens , och jag undrar om man kan göra det när man har mens , eller måste jag a. Cellprov och kopparspiral? Om du är under år så lämnar du cellprov som vanligt, men det görs ingen HPV analys på ditt prov.


Skälet är att många kvinnor under år har en HPV-infektion som i de flesta fall läker av sig själv.

Om det finns cellförändringar gör man en kompletterande HPV-analys. Provet tas när du ligger i en gynekologisk undersökningsstol (ofta kallad gynstol) av en barnmorska. Provet tas med hjälp av en spatel i plast som ser ut ungefär som en glasspinne. Läkaren kan då se cellförändringar och se var hen ska ta vävnadsprov, så kallade biopsier.


Får man besked om HPV kan man leva som vanligt. Att få besked om att man har HPV kan kännas besvärande och oroande. Den ideala tidpunkten för att vaccineras mot HPV virus är innan man haft sin sexdebut.


Om man tagit cellprov eller inte har inte någon betydelse för möjligheten att vaccinera sig.

Kan jag ta cellprov när jag har min menstruation? Nej, cellprov bör inte tas i samband med menstruation. Ja, om cellprovet tas före den femtonde graviditetsveckan.


Har du det den dag du blivit kalla kan du boka en ny tid. Man brukar då försöka ta provet tidigt i graviditeten, före den 15:e graviditetsveckan, men det går bra att göra provet senare också. Provtagningen är helt riskfri och det går bra att göra provet även om du är gravid.


Hur går det till att lämna cellprov ? Jag har bara sex med kvinnor, måste jag ta cellprov ? Det finns en föreställning om att HPV-virus enbart smittar vid penetrerande sex och att man inte behöver gå på cellprovstagning om man aldrig haft sex med en man. Du har haft ont i nedre delen av magen. Inom sex veckor efter att du har lämnat cellprov ska du få ett brev med provsvaret men ibland kan det ta längre tid. Men så är inte fallet. Ungefär av 1prov är utan cellförändringar och bedöms som normala.


Svaret får du då hemskickat från laboratoriet. Det har gjort lite ont andra ggr jag gjort det, men inte så värre än att man står ut. Beror säkert på hur känslig man är, hur duktig bm är och i vilken period man är i, i menscykeln.


Vi får se hur det går idag, om jag får göra det.

Det kan vara tecken på cellförändringar på livmoderhalsen och du bör ta cellprov. Du blöder under vaginala samlag eller kort efter vaginala samlag. Ta med dig kallelsen så löser vi det utan att du behöver boka om tiden i förväg.


Undvik att ha vaginalt samlag och att använda salva i underlivet eller slidpiller dagen innan cellprovet. Har du pågående mens bör du vänta med provtagningen till mensen är över. Varför ska man lämna cellprov ? Att ta ett cellprov kan visa om du har cellförändringar, som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. Många cellförändringar som upptäcks är lättare och läker av sig själv.


Här kan du läsa mer om varför det kan rädda liv. Har nyligen fyllt och som jag förstått så brukar man bli kallad till cellprovtagning första gången när man fyllt någon som vet? Måste man ta ut den annars? Om man opererar bort hela livmodern tar man samtidigt bort både livmoderkroppen och livmodertappen och behöver därför inte ta cellprov längre. Gör man en så kallad vaginal hysterectomi, det vill säga opererar bort livmodern via slidan, tar man också alltid samtidigt.


Kan man ta ett gynekologiskt cellprov när man är med barn eller skadas fostret? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av.


Läkaren kan känna på halsen över sköldkörteln om den verkar förstora det kan den vara både vid under- och överproduktion. Det är detta fenomen som kallas struma. Man kan också göra en finnålspunktion, där man tar ut ett cellprov från sköldkörteln som man undersöker.


Ibland görs också ultraljudundersökning eller skintigrafi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg