tisdag 16 april 2019

Kan man testamentera bort sina barn

Kan man testamentera bort sina barn

Kan man göra sina barn arvlösa med ett testamente? Du kan skriva en önskan i ditt testamente att barnen ska avstå ifrån att kräva ut laglotten vid din bortgång för att skydda exempelvis en efterlevande partner. Så länge du inte har några bröstarvingar ( barn , barnbarn och barnbarnsbarn) är du fri att testamentera bort allt du äger till vem eller vilka du vill. Om du har bröstarvingar är det däremot lite annorlunda, de har nämligen alltid rätt till sin laglott.


Föräldern kan i så fall ge bort sina tillgångar till vem man så önskar utan begränsningar. Dock gäller vid gåvor till annan bröstarvinge en presumtion att de ska ses som förskott på arv. Men denna presumtion kan tas bort genom att det i gåvobrev anges att gåvan inte ska ses som ett förskott på arv. Min mormor har barn , min mamma och morbror med min morfar samt ett barn sedan tidigare. När min morfar dog ärvde inte min mamma och morbror något.


Nu är mormor väldigt gammal och min morbror tar han om henne hemma. Nu vill mormor att han ska ta över hennes bostadsrätt. Kan föräldrar göra sina barn arvlösa i sitt testamente? Enligt svensk lag kan barns arv aldrig minskas med mer än hälften, vad som än skrivs i ett testamente. Arvsrätten gör att vissa familjemedlemmar har rätt till sin beskärda del, en rätt som ingen kan ta ifrån dem.


Det finns dock ett par begränsningar när det gäller vad man kan testamentera bort och till vem. Varje barns laglott blir i detta fall 250kr. Resterande 500kr kan testamenteras till din sambo. Det skall dock sägas att inget hindrar dig från att testamentera bort alla dina tillgångar till din sambo, men dina barn kan då påkalla jämkning av testamentet vilket i så fall resulterar i att de får ut sin laglott enligt exemplet ovan.


Laglotten utgör halva arvslotten, dvs hälften av det arv som barnet skulle få om inget testamente fanns (se ärvdabalken kap. § ). Om det ändå skrivs ett testamente som undantar barnens arvsrätt kan bröstarvingar begära jämkning av testamentet för att få ut sin laglott (se ärvdabalken kap. § ). Vi besvarar de vanligaste frågorna om arv och testamente. Välkommen till Juridiska Dokument! Man kan inte testamentera bort sina barns laglott.


Att testamentera bort , eller till, specifika barn. Ett testamente ger stor frihet att bestämma vad som ska hända med ens tillgångar när man gått bort. Detta är en ganska vanlig fråga. Först när du själv avlider får era gemensamma barn ut sina arvslotter efter er båda. Finns det flera barn delas boet i liga många arvslotter, efter båda föräldrarna.


Barnen får då hela boet. En del av egendomen kan testementeras bort till annan, men barn har alltid rätt att få ut hälften av sin arvslott, den så kallade laglotten. Men barnet måste bevaka sina rättigheter för att få ut sina pengar och det känner inte alla till. Kräver man inte sin laglott kan man i praktiken bli blåst på hela arvet. Då kan den efterlevande göra vad den vill med arvet.


Sätta sprätt på det och till och med testamentera bort det - om det står att egendomen ärvs med full. Allt du behöver göra är att skriva i ditt testamente att barnet bara har rätt att få ut laglotten, det vill säga hälften av arvslotten. Dina barn kanske har vuxit upp till skitstövlar?


Du kan i princip aldrig göra dem arvlösa, men du har rätt att testamentera bort hälften av arvslotten, alltså allt utöver laglotten. De är vad man kallar efterarvingar. Det innebär att om det finns arvingar i första eller andra arvsklassen ärver den efterlevande din kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Han eller hon har då inte rätt att testamentera bort egendomen, men kan fritt konsumera, ge bort eller sälja den.


Kan man testamentera bort sina barn

Du behöver inte testamentera precis allt du äger utan bara det du anser viktigt att det går till rätt person. Om man tillskriver någon alla sina tillgångar så betyder det att den personen får ärva precis allt, förutom den del av arvet som omfattas av laglotten. Min mor är gift med en man som har två barn sedan tidigare äktenskap.


Kan han testamentera bort mig som särkullabarn om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg