torsdag 10 oktober 2019

Våld mot barn statistik

Av de anmälda misshandelsbrotten mot barn 0–år var procent brott mot flickor och procent mot pojkar. Officiell statistik om antalet polisanmälningar eller anmälningar till socialtjänsten ger inte en rättvis bild av hur många barn som är utsatta. Våld mot barn kommer relativt sällan till myndigheternas kännedom. Många barn berättar att det är det psykiska våldet som sätter djupast spår, som känns värst och som är svårast att komma över.


Barns reaktioner på våld.

Alla former av våld mot barn skadar barn allvarligt. Att bli utsatt för våld innebär en allvarlig kränkning av barnets självkänsla. Våld finns ofta i kombination med psykisk ohälsa, missbruk och försummelse. Att stoppa våld mot barn och skydda barn mot våld är ett av de viktigaste målen för folkhälsan.


Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin.

I nio fall av tio var offret en flicka. Sprider kunskap om uppfostringsmetoder utan våld för att ge föräldrar och lärare alternativ till fysisk och psykisk bestraffning för att stoppa våld mot barn i hemma och i skolan. Utbildar socialarbetare. Föreskrifterna i 1–och kap. Misshandelsbrotten mot barn anmäls i hög grad av förskola och skola, vilket märks i statistiken på så sätt att färre brott anmäls under sommaren än under skolterminerna.


Det ger förutsättningar för att förebygga, skydda och stötta. När toleransen för våld minskar blir anmälningarna fler. Drygt procent av dem var mot flickor. Det innefattar fysiskt såväl som psykiskt våld. Det är därför beklämmande att läsa ”Skydda våra barn från pappor som är förövare”.


Det ska vi och samhället naturligtvis göra men är man uppriktig i den ansatsen så måste man vara emot allt våld , inte endast det fysiska våld som män och pappor utövar mot barn. Våldtäkt mot barn är att ha samlag med ett barn under år eller att genomföra en handling som till kränkningens art eller omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag. Alla barn har samma rätt att slippa våld. Trots att det är förbjudet är det många barn har föräldrar eller andra vuxna som gör dem illa.


Sverige var det första landet i världen som förbjöd barnaga.

Om vi ska kunna fånga upp barnen som drabbas, anser vi att det är dags att ta ytterligare steg för att den svenska lagen och barns rätt till skydd når och omfattar alla barn. Arbetar förebyggande för att stoppa våld mot barn. Roks kvinnojourer och tjejjourer skickar årligen in statistik till Roks.


Med hjälp av den kan vi synliggöra det viktiga arbete som kvinnojourerna och tjejjourerna gör för att stötta kvinnor, tjejer och barn utsatta för mäns våld. Och trots åtgärder för att lagföra fler brott mot barn visar ny statistik att fyra av fem misstänkta gärningsmän kommer undan. Enligt barnkonventionen har barn rätt att skyddas från alla former av våld. Men trots att det är sam­hällets skyldig­het att upp­fylla och respek­tera barns rättig­heter utsätts barn fort­farande för våld i hemmet.


UNICEF Sverige anser att alla former av våld mot barn ska för­bjudas och vara straff­bara enligt lag. Fler former av våld mot barn ska bli straffbart Ett viktigt steg framåt tas nu för att göra fler former av våld mot barn straffbart. En statlig utredning som presenterats föreslår att en ny straffbestämmelse, barnfridsbrottet, ska införas som gör det olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet.


De kan få stöd och konkret hjälp med att hantera sin vardag, till exempel av mor- eller farföräldrar. Men de vuxna tar sällan ställning mot våldet och anmäler det. Viktig kunskap att ta del av för alla som arbetar med våldsutsatta barn. Anmälningar om våld mot barn ökar kraftigt Göteborg Antalet anmälningar om barn och unga som far illa har ökat dramatiskt de senaste två åren.


Det visar ny statistik från socialtjänsten i Göteborgs kommun. Tecken på våld mot barn Ett viktigt steg för att färre barn och ungdomar ska utsättas för misshandel, sexuella övergrepp och omsorgssvikt är att vi upptäcker de som är utsatta. Det handlar om att våga se och uppfatta tecken på att barn far illa, och att våga agera.


När barn tvingas bevittna våld mot en förälder blir det känslomässigt övergivet och skyddslöst, eftersom det just då förlorar bägge sina föräldrar – den ene i form av en hotfull angripare och den andre som ett utsatt offer. Vår statistik dokumenteras i tre olika former för att beskriva olika aspekter av statistiken : kvalitet, framställning och detaljerat innehåll. Dokumentationen som beskriver statistikens kvalitet är viktig för att den publicerade statistiken ska kunna tolkas och användas på rätt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg