Att se över vad som ska gälla mellan dig och din sambo är viktigt att göra innan ni flyttar ihop. Om ni inte skriver ett eget avtal gäller sambolagen om en eventuell bodelning ska göras. Hur ägodelar ska fördelas beror på när de köptes och vad de planerades att användas till.
Om man inte vill att bostadens värde ska delas lika vid en separation behöver man skriva ett så kallat samboavtal där man avtalar bort sambolagen. I ett sådant avtal kan man komma överens om att sambolagens regler om likadelning inte ska gälla. Om någon i framtiden vill ändra eller frångå något i avtalet krävs bådas tillåtelse.
Ett samboavtal avtalar nämligen endast bort sambolagens bodelningsregler. Var noga med att ni båda står på kvitton eller andra köpeavtal annars kan det räknas som enskild egendom i tvist. Går det undvika sambolagens bodelningsregler, d. Samboavtalets innehåll. Här kan du ladda ner en gratis mall för samboavtal med exempel på hur avtalet kan se ut.
Du får även råd och tips om när avtal ska skrivas. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits. Avtalet skall upprättas skriftligen och undertecknas av samborna eller de blivande samborna.
Detta gäller även om någon av dem är underårig eller om avtalet avser egendom som till någon del omfattas av förvaltarskap enligt föräldrabalken.
Ett avtal mellan sambos upprättas och undertecknas främst för att reglera de ekonomiska förhållandena mellan sambor. Ett begrepp som används i sambolagen är “samboegendom”. Till samboegendom räknas de inköp som gjorts tillsammans som sambos. Allt det som ni införskaffar till att använda gemensamt är det som enligt sambolagen ska delas lika vid en eventuell separation, då det sker en så kallad bodelning. Om du och din partner inte skrivit ett samboavtal och bestämt hur fördelningen ska ske vid eventuell separation är det sambolagen som bestämmer hur fördelningen blir.
Om man har ett avtal där man anger att bostad inte ska ingå vid en bodelning, ingår all samboegendom i bodelning enligt sambolagens regler förutom just bostaden. Det som inte kan avtalas bort är de regler som är de regler som handlar om övertaganderätt till bostadsrätt och hyresrätt. Det kan till exempel handla om att den personen får vårdnaden om barnen.
Personen som behåller bostaden måste dock betala hela bostadens värde till den andra. Genom att underteckna detta avtal förklarar parterna sig även förstå innehållet. Alla eventuella framtida tvister med anledning av detta avtal ska lösas med tillämpning av svensk lag och i svensk domstol. Finns det inget avtal är det reglerna i sambolagen som gäller och generellt innebär det att eventuellt värde på bostaden och bohag (möbler, tv, köksutrustning mm) ska delas lika vid en separation. Detta oavsett om ni betalat olika mycket för något som båda använt.
Vi flyttade in samtidigt med min dotter. Nu ska vi separera, jag och min sambo och jag har skrivit ett avtal om uppsägning an inneboende på tre månader. Har han någon rätt till huset som jag äger 1? Vad säger sambolagen ? Det innebär att ni enligt sambolagen då har rätt till hälften var av värdet på er bostad och ert bohag som ni skaffat för gemensamt bruk.
Det gäller oavsett om ni har delat lika på kostnaderna för bostaden och bohaget eller inte. Allt annat såsom bil, bankmedel, värdepapper och fritidshus kan enligt sambolagen inte ingå i bodelningen. Om ni har ett skriftligt samboavtal där ni avtalat bort sambolagens bodelningsregler helt eller delvis, så kan ingen av er komma och kräva något annat. I detta fall gäller alltså inte muntliga avtal då ett samboavtal ska upprättas skriftligt enligt lag. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren.
Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Föräldrabalken krävs förmyndarens eller förvaltarens skriftliga medgivande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.