onsdag 30 oktober 2019

Terapi depression

Ladda ned vår app och träffa en psykolog idag. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid. Om psykisk ohälsa och behandling. Vill du jobba som psykolog hos oss?

Jobba på distans med Mindler. Ta reda på hur Mindler fungerar. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid!


Medicin eller annan terapi ? Generellt så kan man säga att människor med svår depression och människor med dystymi känner en tydligare effekt av antidepressiva läkemedel än av övrig terapi.

I terapi kan man få hjälp att förstå sig själv för att kunna ta bättre beslut och lösa konflikter eller problem i vardagen. Under psykodynamisk terapi sitter man mittemot terapeuten och talar så öppet som möjligt om alla sina besvär. Man träffas oftast en gång i veckan eller oftare.


En mer intensiv form av psykoterapi är psykoanalys. Gränsen mellan nedstämdhet och depression är något flytande och även graden av hur deprimerad man är. Terapi mot depression.


Vi ger terapi mot depression med KBT i grunden men är noga med att anpassa terapin till varje person. Ibland kan det vara skönt att bara prata med någon som kan hantera ens känslor och tankar. Kognitiv terapi bidrar till att förstärka effekten av den antidepressiva medicinen och framför allt till att motverka att depressionen kommer tillbaka senare i livet. Vid svårare depressioner , speciellt då den sjuka kan utgöra fara för sig själv på grund av självmordstankar, kan det bli aktuellt med sjukhusvistelse. Att ibland känna sig ledsen och nedstämd är en naturlig del av livet, om än inte så roligt.


Vi kan hamna i tillfälliga svackor av nedstämdhet till exempel vid påfrestningar i livet eller förändringar i hormonbalansen. Depression och nedstämdhet. Livanda har tagit fram detta terapiprogram (s.k. internetterapi eller terapi på nätet) för att människor på egen hand skall kunna arbeta med nedstämdhet och depression.


De flesta depressioner uppkommer i samband med att personen drabbas av en svår förlust.

Det kan vara förlusten av en närstående, genom dödsfall eller skilsmässa. Det finns olika inriktningar och metoder inom psykoterapi. I Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av depression rekommenderas kognitiv beteendeterapi, KBT, och interpersonell terapi , IPT. För behandling av ångesttillstånd rekommenderas KBT.


Du kan även få psykoterapi som internetbehandling. Olika KBT-terapier betonar de två perspektiven i olika utsträckning. Medan klassisk beteendeterapi kan handla om att gradvis närma sig det som framkallar obehag (till exempel spindlar, sociala situationer) till dess att obehaget försvunnit, fokuserar kognitiv terapi på att identifiera och bryta negativa tankemönster.


Metoden utarbetades i början av 80-talet för behandling av depression. Sedan dess har den anpassats även till andra diagnoser, t ex dystymi, bulimia nervosa, bipolära sjukdomar, posttraumatiskt stressyndrom och ångesttillstånd. Det är bra om man i ett så tidigt skede som möjligt använder sig av terapi mot depression. Detta för att så snart som möjligt kunna identifiera vad som orsakat depressionen.


Samtidigt behöver man bryta de tankemönster som tenderar att vara negativa. När du är inne i en depression kan det låta paradoxalt att något gott skulle kunna växa ur din känsla av elände. Att verkligen ta sig igenom depressionen i stället för att bara försöka döva den kan göra dig både klokare och starkare. Men det kan det faktiskt!


Drygt hälften av dem som för första gången får en depression kan bli sjuka igen. Tanken angrips, negativ självbild och negativa handlingssätt medvetandegörs för att nya känslor och handlingar ska uppstå. Hemuppgifter är ett viktigt inslag i kognitiv terapi.


Ordet kommer av grekiska θεραπεία therapeia , betjäning, vår botande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg