Vi bevakar utbudet av första- och andrahandskontrakt från hyresvärdar och privata uthyrare. Vi visar dig kontaktuppgifter till hyresvärdar med lediga lägenheter i ditt bostadsområde. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Om man som par köper en lägenhet , oavsett vem som betalar hur mycket, har båda rätt till lägenheten om samboskapet upphör.
Sambolagen bostad och bohang. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Eftersom du köpt bostadsrätten då du var singel var syftet med köpet inte att det skulle förvärvas till ert samboförhållande.
Din sambo bör då inte ha rätt till halva lägenheten vid en eventuell separation. För sambor görs bodelning i regel bara för sådant som har införskaffats för gemensamt bruk, enligt sambolagen. Om din sambo skaffade lägenheten innan du flyttade in är det därför din sambo som har rätt till lägenheten.
Hur ska min sambo göra för att ta över vår lägenhet ? Vad betyder sambolagen ? Kan sambo få överta hyreslägenheten? Min flickvän och jag vill bli sambo i min lägenhet. Måste jag ha värdens tillstånd? En sambo kan kräva en bodelning om samborna flyttar isär eller någon av samborna dör. Då delas alla möbler och hushållsartiklar som paret köpt för att använda tillsammans, oavsett vem som betalt för möblerna.
Vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation? Jag har två frågor gällande sambolagen. Ponera att min flickvän flyttar in i min bostadsrätt som jag äger sedan ett år och som är inköpt för eget boende.
Om vi senare skulle få barn, vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation? Det går att teckna samboavtal där sambolagens regler avtalas bort, till exempel kan man komma överens om att en lägenhet som man skaffar gemensamt inte ska ingå i bodelningen, eller att en lägenhet som tillhör ena sambon inte ska ingå i bodelning. Jag undrar hur sambolagen säger när det kommer till försörjning under studietiden.
Eller finns det annorlunda regler i sambolagen ? Just nu - lediga fina lägenheter. Om det var tanken är lägenheten köpt för gemensamt bruk och ingår därmed i samboegendomen, flickvännen har då rätt till en del av lägenheten vid en separation, § sambolagen. Om er son däremot köpt lägenheten med syfte att själv bo i den, och tanken på att flytta ihop uppstod senare, utgör inte lägenheten samboegendom.
Ett samboavtal kan helt eller delvis sätta sambolagens bodelningsregler ur spel. Skulle lägenheten öka i värde kan din före detta sambo därmed inte kräva ytterligare kompensation. Den värdering av lägenheten som gjorts vid samboförhållandets upphörande är alltså den som gäller.
Enligt sambolagens bestämmelser är alltså utgångspunkten att all samboegendom ska delas lika mellan er. Stina har bestämt sig för att lämna Nicklas. Han får gärna bo kvar i lägenheten , men eftersom segling är Stinas passion, vill hon ha båten. Visserligen är det Nicklas som har skrivit under köpehandlingarna, men det är Stina som har stått för kulorna. Eftersom egendomen inte utgör samboegendom ingår den inte i en bodelning mellan samborna.
Hur samborna ska dela på egendomen framgår inte heller av sambolagen. Istället är det reglerna i samäganderättslagen som är tillämpliga. Dessa regler skiljer sig avsevärt åt från sambolagens delningsregler avseende samboegendom.
Vid en bodelning är det bara bohag och bostad som ni köpt eller fått för att använda tillsammans som ingår. Det spelar då ingen roll vem som betalat mest för till exempel en lägenhet , värdet av lägenheten efter avdrag för skulder ska ändå delas lika om ni separerar eller någon av er dör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.