tisdag 22 oktober 2019

Sambolagen bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Efter att fristen för att begära bodelning löpt ut frånföll sambon sin begäran.

Fråga har uppkommit om det är möjligt för en sambo att återkalla en begäran om bodelning och, i så fall, hur en återkallelse efter fristens utgång påverkar den andra sambons rätt att fullfölja bodelningen. Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill.


Observera att en begäran om bodelning ska framställas inom ett år efter att samboförhållandet upphörde. Du har därefter inte någon rätt till bodelning enligt sambolagen om det skulle vara så att din ex-sambo inte längre vill förrätta bodelning. Sambolagen bostad och bohang.


Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda.

Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras.


Vad som delas vid en bodelning är de möbler och bostaden som köpts för gemensamt bruk. När ett samboförhållande upplöses kan samborna begära bodelning. En sådan begäran måste göras inom ett år efter samboförhållandets upplösning. I en bodelning mellan sambor ingår den sk. Omfattningen av den egendom som ingår i en bodelning mellan sambor är betydligt mindre omfattande.


Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”. I denna artikel kommer vi dock att koncentrera oss på bodelning mellan sambor. Bodelning enligt sambolagen kräver att samborna separerat samt att en av samborna är skriven på ny adress. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan.


När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Om bodelningen har lett till att en fastighet har delats så att samborna har fått skilda andelar utan att villkor om utbrytning har ställts upp i bodelningshandlingen, innehar de fastigheten med samäganderätt.

I den mån bodelningen i andra fall innebär att en del av en fastighet kommer i en särskild ägares hand är bodelningen utan verkan. Se avsnitt jämkning vid bodelning. Om en sambo avlider har den efterlevande sambon rätt att vid bodelning av samboegendomen som sin andel få ut så mycket av den behållna egendomen som motsvarar två gånger prisbasbeloppet, efter avdrag för skulder. Olikheten framstår dessutom som motiverad med hänsyn till att bodelning ju enligt sambolagen – i motsats till vad som gäller enligt äktenskapsbalken – inte är obligatorisk.


Med hänvisning till det anförda föreslår regeringen att en tidsfrist för begäran om bodelning införs i lagen. Vid en bodelning efter att ett samboförhållande har tagit slut är det viktigt att skriva ett bodelningsavtal, bland annat för att undvika att någon part återkommer senare med ytterligare krav efter att bodelningen har avslutats. Kontakta oss så hjälper vi till med att upprätta ett sådant avtal. Enligt sambolagen kan ni avtala om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen eller att sambolagens regler över huvud taget inte ska gälla i ert samboskap.


I så fall ska ingen bodelning äga rum, utan var och en behåller det som den har inskaffat. Bodelningen skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg