onsdag 25 september 2019

Ta ut skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån.

Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Det finns ingen lag som säger att ni måste ta hjälp av någon för er skilsmässa. Gör ni det och är beredda ta risken att något blir fel eller drar ut på tiden, så kan ni spara pengar.


Ni kommer nu att skiljas. Hur lång det tid det tar för tingsrätten att besluta om skilsmässa beror på hur omständigheter ser ut i just ert fall. Funderar du på att ta ut skilsmässa ? Det finns frågor du bör ställa till dig själv innan du tar det avgörande beslutet.

Det är frågor som gäller rent praktiska saker, men också känslor och att sätta gränser. Att ta ut skilsmässa är inget man gör hur som helst. Det är ett svårt beslut som ofta föregås av att man tänkt väldigt länge på saken. Kanske har man haft problem i äktenskapet som går långt tillbaka, kanske har det aldrig varit bra.


Att skilja sig är en stor förändring i sitt liv. Om ni har barn behöver ni också ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll. Bra att veta för dig som ska skiljas eller separera.


Om man vill veta mer exakt hur lång tid det kommer att ta är det bäst att ringa tingsrätten och fråga vad deras handläggningstid är för tillfället. Att få alla papper korrekt ifyllda möjliggör en snabb skilsmässa. Läs mer om detta på sidan Hur går en skilsmässa till.


Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom.


Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. PRAKTISKA FRÅGESTÄLLNINGAR VID EN SKILSMÄSSA. Förutom att vara en emotionell process, så är en skilsmässa även en administrativ syssla – papper ska fyllas i, tillgångar ska delas. Det kan vara svårt att veta hur man ska göra eller var man ska börja, om man aldrig har gjort det förr.


Exfrun var i snitt år och exmaken hade fyllt år när de tog beslutet.

Deras äktenskap hade i snitt varat i lite mer än tio år. Men en skilsmässa handlar inte bara om att säga hej då till en person man trodde att man skulle dela livet med. Det medför också en lång rad praktiska besvär.


Han kallar sig feminist, och har aviserat att det ska bli lättare både att ta ut skilsmässa och göra abort. Lagar som bland annat skulle innebära att det blir svårare för kvinnor att ta ut skilsmässa och att de bara skulle ha rätt att ärva hälften så mycket som sina bröder. Oftast är det kvinnan som tar initiativet till skilsmässa. I grova drag initierar kvinnan i procent av fallen, mannen i procent, och båda två i procent.


Främsta anledningen till att kvinnan tar ut skilsmässa är arbetsfördelningen i hemmet och att hon får för lite eget utrymme. Det praktiska behöver inte vara särskilt tidskrävande eller komplicerat, oftast är det den känslomässiga biten som är allra jobbigast och tar längst tid att bearbeta. En skilsmässa är för många en livskris som är väldigt jobbig att gå igenom. Skilsmässa är en kris Anna har nyligen kommit ut med boken ”Vägen genom skilsmässan. Att hantera en förlorad kärleksrelation”.


Hon vill med den ytterligare stärka förståelse och acceptans för hur separationen påverkar oss. För det är en kris man går igenom när man separerar. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Hur långt tid tar det egentligen att gå igenom med en skilsmässa ? Det finns två faktorer som påverkar tiden för en fulländad skilsmässa.


Beroende på hur situationen ser ut kring just er skilsmässa och tingsrättens handläggningstid kan det variera en aning när det kommer till att gå igenom med en skilsmässa. Rent praktiskt innebär detta att makarna ska fördela det giftorättsgods som makarna var ägare till den dag som ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten. Varje make får från bodelningen i skälig omfattning ta undan kläder och andra föremål som maken har uteslutande till sitt personliga bruk, liksom personliga presenter. Jag kommer aldrig gå med på att lösa ut honom för mer än vad marknadsvärdet är på huset.


Antar att det då bara återstår att sälja huset och flytta? Det som oroar mig då är att jag kommer bli tvungen att ta en lägenhet ca mil från där barnen går i skolan och att han motsätter sig att de byter skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg