måndag 9 september 2019

Skilsmässa bodelning pension

Vid skilsmässa ska en bodelning upprättas (kap. § äktenskapsbalken). Huvudregeln är att vid bodelning ska giftorättsgodset delas lika mellan makarna ( kap. § äktenskapsbalken ). Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom exempelvis testamente, gåva eller äktenskapsförord ( kap. och §§ äktenskapsbalken ). Denna del av pensionen kommer att undantas med stöd av kap. Angående tjänstepension, dvs.


Skilsmässa kan minska din pension.

En skilsmässa eller separation kan påverka pensionen. Om du får premiepension från din partner upphör inbetalningarna. Sparandet ska delas, och det gäller oftast också det privata pensionssparandet om du har något.


Många känner inte till att vissa pensioner skall ingå i bodelningen vid skilsmässa. Först vid bodelningen blir det klart att den ena parten ofta har en betydligt större pension och ofta även ett privat pensionssparande eller tjänstepension. Vad säger äktenskapsbalken? Enligt äktenskapsbalkens bestämmelser skall sådana rättigheter. Hur dessa rättigheter ska behandlas vid en skilsmässa mellan makar är en fråga som fått uppmärksamhet efter de pensionsreformer som ägt rum i Sverige det senaste decenniet.


Då pensionsrättigheter aldrig ingår i bodelning mellan sambor kommer denna artikel enbart att handla om bodelning av pensionsrättigheter mellan makar.

Sammanfattningsvis, som svar på din fråga, så ska privata pensionsförsäkringar ingå i bodelningen , men kan vid oskälighet, helt eller delvis, lämnas utanför bodelningen. Makarna kan dock själva komma överens om att privata pensionsförsäkringar inte ska ingå i bodelningen eller att de enbart delvis ska ingå. Eventuell ersättning för personskada och kränkning, till exempel om blivit utsatt för ett brott och fått skadestån ska inte heller räknas med.


När det gäller pension så ska allmän pension inte räknas med i bodelningen. Tjänstepension ska oftast inte heller ingå i samband med skilsmässa. Däremot ska privat pensionssparande ingå.


En bodelning ska sedan upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas in till Skatteverket senast en månad därefter. Bodelningen sker när någon avlidit, eller efter en skilsmässa , och då ska alla era tillgångar delas lika, om inget annat är beslutat. Den allmänna pensionen ska inte tas med i bodelningen , rättigheterna till dem får vardera parten alltså behålla själv. Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Välkommen du också, vi ger dig nyckeln till en schysst pension.


Vårt jobb är att se till att du som medlem från en schysst tjänstepension. Det finns nämligen möjlighet att kräva bodelning i flera år efter en skilsmässa. Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning. Enskild egendom är sådan egendom som bara tillhör dig och som du har fått antingen via ett testament (arv) eller äktenskapsförord.


Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ?

Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss? Men när det gäller pensionssparandet är det enbart privata pensionsförsäkringar som ska delas mellan parterna medan allmän pension och tjänstepension undantas från bodelning. Vi ställde frågan till drygt tusen svenskar om man ville kunna dela även tjänstepensionen vid skilsmässa. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Innestående fordran på lön eller pension är även detta exempel på undantag vid en bodelning. Januari är tillsammans med veckorna efter sommaren högsäsong för skilsmässor. När ett par väl beslutat att skilja sig ska man ansöka om skilsmässa hos den tingsrätt paret tillhör. Expertens bästa råd till par som ska gå igenom en skilsmässa är att samarbeta.


Den som bildar familj bör tidigt diskutera fördelning av föräldraledighet, vård av barn och eventuellt deltidsarbete eftersom dessa beslut påverkar pensionen. Genom åren har jag träffat många som inte tänkt på detta och för dem skulle det vara positivt att kunna dela pensionen vid skilsmässa. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen.


Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg