torsdag 5 september 2019

Sambo hyresrätt

Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Vi samlar alla hyresannonser - även de från privata hyresvärdar utan kö. Vi hjälper före, under och efter flytten.


I hyreslagstiftningen finns särskild reglering och egen rättspraxis när en sambo får ta över en hyresrätt från sin tidigare sambo.

Detta regleras inte i kap. JB (hyreslagen) utan i § sambolagen. Min sambo sedan år tillbaka vill separera och anser sig ha rätt att neka mig tillträde till hemmet, en hyresrätt som vi flyttade in i tillsammans i oktober förra året.


Hon står på kontraktet, men enligt sambolagen skall inte detta spela någon roll. Hon har tagit min hemnyckel och dessutom givit bort vår katt mot min vilja. Jag uppfattar det som din sambo skaffade lägenheten innan ni bestämde er för att bli sambos. Då blir hyresrätten inte samboegendom.


Ett övertagande av hyresrätt , som inte betecknas som samboegendom, har en sambo rätt till om den sambon bäst behöver bostaden och om det med hänsyn till omständigheterna kan ses som skäligt.

Hur ska min sambo göra för att ta över vår lägenhet? Vad betyder sambolagen? Min flickvän och jag vill bli sambo i min lägenhet. Måste jag ha värdens tillstånd?


Om hyresrätten ursprungligen införskaffades för din tidigare sambos enskilda bruk. Den kan således inte tillfalla dig genom bodelning. Då en hyresrätt inte kan tillmätas ett ekonomiskt värde på samma sätt som exempelvis en bostadsrätt råder det delade uppfattningar om huruvida den sambo som eventuellt övertar en hyresrätt från den andra sambon ska utge någon ersättning eller inte för övertagandet. Om du exempelvis förvärvade hyresrätten till lägenheten innan du träffade din sambo räknas det normalt inte som att lägenheten är införskaffad för gemensam användning. Om lägenheten införskaffades under tiden förhållandet pågick föreligger istället en presumtion för att den är införskaffad för gemensam användning.


Om din sambo överlåter hyresrätten till dig, enligt alternativ eller blir du hyresgäst och hyresvärden måste därför förhandla för att kunna höja hyran. Om du inte medger hyreshöjningen måste han gå till hyresnämnden. Om du vill ha ett mer ett ingående svar på hur en hyreshöjning går till är du välkommen att återkomma.


Oftast gäller det om det finns barn, men även om det finns synnerliga skäl för ett övertagande. My har ingen rätt att få ta över lägenheten, om inte värden frivilligt går med på det. Som hyresgäst kan man bara överlåta hyresrätten till en sambo eller annan närstående som man sammanbott varaktigt me vilket brukar vara i minst tre år.


Med närstående menas föräldrar, barn, syskon och andra släktingar, inte en vän.

Men din sambo saknar enskilda tillgångar (möbler, hushållsapparater m.m.) i denna situation kan din sambo anses behöva lägenheten mest eftersom det skulle vara svårare för sambon att hitta en ny bostad. Kan sambo få överta hyreslägenheten? Det finns möjlighet för en sambo att överta den andre sambons hyresrätt. När ett samboförhållande upphör för att någon av samborna avlider ska det, om den efterlevande sambon begär det, göras en bodelning. Uppsägning av hyresrätt vid samboseparation.


Att separationer kan vara infekterade är ingen nyhet. På senare tid har jag haft flertalet klienter vars tidigare sambo sagt upp den gemensamma hyresrätten , trots att båda parter bor i hyresrätten och trots att ingen bodelning gjorts. Om man blir sambo i en hyresrätt måste företaget då godkänna den som flyttar in, om en bor där sedan tidigare och är godkänd för kontrakt? MÅSTE man vara skriven båda två eller kan fortfarande bara en stå på kontraktet?


Vid en upplösning av ett samboförhållande krävs ingen juridisk åtgärd utan samboförhållandet anses upphöra när någon av ovanstående punkter är uppfyllda. Fast egendom som inte är gemensam samboegendom kan aldrig övertas. För övertagande av bostad berr på vem som är i störst behov av den.


Att vara sambo är i Sverige inget civilstånd i juridisk mening. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst.


Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg