torsdag 19 september 2019

Skilsmässa fullföljdsansökan

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Skilsmässa fullföljdsansökan

Planera begravningen hemifrån. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Efter de sex månadernas betänketid kan makarna (eller en av dem) fullfölja ansökan genom en särskild begäran om äktenskapsskillnad ( fullföljdsansökan ) som skickas till tingsrätten. Makarna har sex månader på sig att göra detta, dvs ett år från att betänketiden började löpa.


Att skilja sig i Sverige går snabbt och är relativt okomplicerat. Om du vill få hjälp med att göra denna ansökan är du välkommen att klicka här. Tingsrätten upplöser sedan äktenskapet genom dom. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom.


Skilsmässa fullföljdsansökan

Man ansöker alltså först om skilsmässa hos tingsrätten. Kräver lagen betänketid så skickar tingsrätten därefter hem ett brev med exakt datum för när ens betänketid börjar och när den är över. När betänketiden löpt ut, skickar man in en så kallad “ fullföljdsansökan ”. Detta följer av att domstolen ska meddela en dom på skilsmässa om någon av makarna begär det efter betänketiden. Hade fullföljdsansökan krävt båda makarnas underskrift hade det gjort det väldigt enkelt för den vägrande maken att förhindra en skilsmässa , vilket inte är vad lagstiftaren eftersträvar.


Om ingen fullföljdsansökan har lämnats in när månader har gått från att betänketiden startade fortsätter äktenskapet att gälla. Myndigheterna anser att paret under betänketiden kommit fram till att de inte vill ha en skilsmässa. Innehållet i en fullföljdsansökan är mer än bara “ja vi vill. Förenklat kan man säga att en fullföljdsansökan betyder att makarna skall bekräfta för tingsrätten att de fortfarande vill skiljas efter betänketiden.


Det blir ingen skiljmässa. Inkommer makarna inte med en ansökan om fullföljd inom ett år efter ansökan om äktenskapsskillnad inlämnades så förblir de gifta. Betänketiden är alltid minst sex månader och max ett år. Om man efter sagda sex månader fortfarande vill skiljas, så måste man hos tingsrätten begära fullföljd.


I samband med fullföljdsansökan måste även nya personbevis ges in. Kom ihåg att om begäran om fullföljd inte kommer in till tingsrätten inom ett år så avskrivs ärendet! Om inte en fullföljdsansökan görs inom sex månader avskriver tingsrätten målet och ingen äktenskapsskillnaden kommer till stånd. Har du ansökt om skilsmässa och domstolen beslutat om betänketid måste du ansökan om fullföljd av skilsmässan. En fullföljdsansökan måste vara skriftlig och kan göras tidigast efter sex månader och senast efter tolv månader.


Undantag från reglerna om betänketid. Gemensam ansökan om skilsmässa (e-tjänst) Blankett. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer. Vill man däremot fullfölja sin skilsmässa så skickar man in fullföljdsansökan med vetskap om att det i alla fall inte var en förhastad och impulsiv skilsmässa.


I en gemensam ansökan om skilsmässa eller stämningsansökan ska det finnas med ett antal yrkanden. Ja, det räcker att en av makarna undertecknar men eftersom den andre maken alltid ska underrättas om att en fullföljdsansökan inkommit så går själva skilsmässan lite snabbare om båda undertecknar. I ts fall är det även fråga om en ändring sedan den första ansökan eftersom de nu är överens om GV när de tidigare varit överens.


Ansökan om skilsmässa utan blankett. Nu går det att ansöka gemensamt om skilsmässa via e-tjänst. För att kunna använda e-tjänsten måste ni vara överens om att skilja er. Om ni har barn under år behöver ni också vara överens om vårdna boende och umgänge.


Ni måste båda ha e-legitimation och ansökningsavgiften är 9kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg