måndag 16 september 2019

Roks kvinnojour

Roks kvinnojour

Roks , Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är den enda riksorganisationen i Sverige som jobbar enbart för och med kvinno- och tjejjourer. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden med drygt 1medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns och killars vål samt åt kvinnor i lesbiska och bisexuella relationer. Ange ditt användarnamn på Roks. Roks kvinnojourer är föreningar som arbetar för kvinnor och barns rättigheter och frigörelse, och mot mäns våld mot kvinnor. Inom Roks finns nära kvinnojourer, från norr till söder.


Roks kvinnojour

Roks är också med i TV och tidningar och andra medier. Kvinnojourerna hjälper dig. Roks vill att tjejer och kvinnor ska vara trygga när de är hemma och när de går ut. Roks vill också att tjejer och kvinnor ska ha samma rättigheter som män.


Därför är alla som är med i Roks och jobbar på kvinnojourer eller tjejjourer feminister. På en kvinnojour finns inga män. Roks arbetar också praktiskt i kvinnojourerna med barnansvariga kvinnor som tillvaratar barnens perspektiv, samt med att kvalitetssäkra kvinnojourernas stöd till barn som upplevt våld hemma. Måste jourerna anmäla?


Roks kvinnojour

Tänk dig att att en (manlig) entreprenör startar en kvinnojour och ett skyddat boende för kvinnor. Internationella kvinnodagen bjuder till både fest och kamp. Några kvinnojourer jubilerar, andra demonstrerar eller informerar. Roks har verkat som riksorganisation för landets kvinnojourer och tjejjourer i trettiofem år. Våra medlemsjourer har stöttat och skyddat hundratusentals kvinnor, tjejer och barn i över fyrtio år och vi har burit röst åt de våldsutsatta.


Vi har räddat liv och spridit kunskap. Unizons jourer (män kan arbeta här). Rom och resande kvinnojour. Kontakta en kvinnojour eller tjejjour.


Jouren lyssnar på vad du säger och ifrågasätter inte dina ord eller upplevelser. Du kan även kontakta socialkontoret där du bor för att få råd och hjälp. Under fyra decennier har kvinnor och tjejer. Längst ner på varje sida finns en knapp du kan trycka på för att snabbt lämna hemsidan. Du kommer då till Aftonbladets hemsida istället.


Alla anställda och ideellt arbetande jourkvinnor har en djup kunskap om våld mot kvinnor och våldets normaliseringsprocess. Där kan du prata med någon och få stöd. Telefonnummer finns på exempelvis hitta. På jouren tror vi på vad du säger, vi ifrågasätter inte din berättelse eller upplevelse. Sammantaget finns idag ca 1lokala kvinnojourer i Sverige.


Roks årsmöte: Nu kräver vi metoo-resultat! Roks kräver upprättelse för kvinnor, tjejer och barn och att möjligheten att berätta om mäns sexuella vål kränkningar och trakasserier ska stärkas. Det finns kvinnojourer och tjejjourer runt hela landet.


Här hittar du kontaktuppgifter. Läs mer om hur jourerna kan hjälpa dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg