måndag 8 januari 2018

Vad är en psykolog

Mindler är en av sveriges största uppdragsgivare för psykologer med över 1psykologer. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid. Om psykisk ohälsa och behandling.


Vill du jobba som psykolog hos oss? Jobba på distans med Mindler.

Ta reda på hur Mindler fungerar. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid! Titeln ” psykolog ” är skyddad av svensk lagstiftning inom hälso- och sjukvårdens område.


Titeln ”legitimerad psykolog ” innebär att samhället garanterar att personen genomgått både en godkänd utbildning och den praktiska träning som krävs för yrkesutövningen. Anledningen till att många blandar ihop benämningen psykoterapeut med psykolog är förmodligen för att båda dessa yrkestitlar kan arbeta med att bedriva samtalsterapi. En stor skillnad mellan en psykolog och en psykoterapeut är att en psykoterapeut kan ha olika utbildningsbakgrunder som till exempel socionom, psykolog eller psykiatriker.

Psykoterapi är en behandlingsmetod som oftast innebär att du går och pratar med en psykolog eller psykoterapeut. För att vara säker på att den du träffar är legitimera ska du gå till en behandlare som har en yrkeslegitimation som är utfärdad av Socialstyrelsen. Man utgår från att människan är både en biologisk varelse frambringad av och underkastad evolutionens krafter och en social och kulturell varelse som söker mening och tolkar sig själv och sin situation i världen – medveten om sin egen förgängelse. Vad jobbar psykologer med?


En stor skillnad är att psykologen kan mera om neuropsykologi och problem som är relaterade till ADH Aspergers syndrom, autism och andra tillstånd som har att göra med nedsatt kognitiv funktion. Beroende på vad problemet är , träffas man en till fyra gånger. Psykologbedömning är ett brett begrepp. För att antas till denna utbildning ska man ha grundutbildning i ett människovårdande yrke, till exempel psykolog , socionom, läkare, sjuksköterska eller präst.


En psykolog kan arbeta med alltifrån samtalsterapi och mental ohälsa till chefsutveckling och personalfrågor. En psykolog är en person som avlagt psykologexamen och ägnar sig åt psykologi inom en bredd av områden. En psykolog med den moderna utbildningen har också fördjupad utbildning i någon av de terapiformer som av Socialstyrelsen bedöms ha ett vetenskapligt stöd ( en artikel ). I och med att psykologen har kunskap inom hela det psykologiska fältet är det också den yrkesgrupp som är bäst lämpad att ta ett helhetsperspektiv på psykologiska svårigheter och på människors fungerande i olika. En psykolog kommer utföra undersökningar som hjälper dig att bli bättre och lära känna dig själv mer.


Det är komplicerat att förklara vad en psykolog gör eftersom det finns så många olika typer. Allt beror på vilket problem det rör sig om. Men ändå är det två olika yrken, med olika utbildningar. Men vad är egentligen skillnaden?


Eller finns det ens någon skillnad?

Ja, självklart är det en viss skillnad mellan kurator och psykolog och det är just det vi ska förklara nu – hur dessa två yrken skiljer sig åt. Här förklarar vi olika saker. En legitimerad psykoterapeut har genomgått av Socialstyrelsen godkänd utbildning till psykoterapeut. Denna gång ska vi reda ut begreppen psykolog respektive psykoterapeut. Skyddade titlar Det är inte vem som helst som får kalla sig psykolog eller psykoterapeut.


En PTP- psykolog är en psykolog som tagit sin examen (dvs gått fem år på psykologlinjen) men ännu inte fått sin legitimation. För att få legitimationen måste man först jobba ett år som PTP- psykolog och har då handledning av leg psykolog timme per vecka. Det är alltså ungefär samma sak som en AT-läkare. En kognitiv beteendeterapi inleds alltid med en noggrann beteendeanalys med inlärningsteorin som utgångspunkt.


Man analyserar vad som är det problematiska beteendet, vad det är som utlöser det och vilka konsekvenser det får. Med andra ord: vilken funktion beteendet fyller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg