onsdag 17 januari 2018

Avtal enskild egendom

Enskild egendom är egendom som inte ska bodelas mellan makar vid skilsmässa. All egendom som inte är enskild är giftorättsgods. Giftorättsgods ska delas lika mellan makarna vid en bodelning. Utanför bodelningen lämnas alltså enskild egendom , vilken inte ska delas utan direkt ska gå till den make egendomen tillhör.


Efterlevande make ärver med andra ord även enskild egendom med fri förfoganderätt.

Fri förfoganderätt innebär att egendomen går tillbaka till den avlidne makens arvingar efter bådas bortgång. Om make inte ska få rätt att ärva enskild egendom måste detta framgå av ett testamente. Kan man välja att dela enskild egendom om man vill? Ja, det går bra om egendomen är enskild via äktenskapsförord och så länge makarna är överens. Om egendomen är enskild via gåvobrev eller testamente går det dock som huvudregel inte.


För att egendomen inte ska delas på detta sätt krävs att den är enskild. B reglerar hur man kan tillskapa enskild egendom.

Betydelsen av att viss egendom är enskild egendom är att den inte kommer att ingå i en framtida bodelning. I den nyssnämnda paragrafen sägs inget om att två makar genom ett vanligt avtal kan göra viss egendom enskild. Slutsatsen är då att det inte heller är möjligt.


Vad kan utgöra enskild egendom ? Man kan dock göra giftorättsgods till enskild egendom vid en kommande skilsmässa, genom att avtal om detta makar emellan, 9kap 13§ äktb. Utöver vad som sagts, kan enskild egendom även utgöra vad som sägs i denna lista: 1. Detta medför att egendomen , som omfattas i avtalet , förlorar sin egenskap av samboegendom och därmed blir enskild. Samboavtalet ska undertecknas av båda samborna och kan upprättas av blivande eller nuvarande sambor.


Som jag skrivit ovan kan sambor reglera sin egendom genom samboavtal, medan makar kan göra detta genom äktenskapsförord. Det kan skrivas när som helst under eller inför ett giftermål. Allt som makarna äger under ett äktenskap är deras gemensamma giftorättsgods. Motsatsen till giftorättsgods är enskild egendom.


Genom äktenskapsföror gåvobrev eller testamente kan egendom bli enskild. Det många inte vet är att egendom kan tappa sin karaktär av att vara enskild under vissa omständigheter. Egendom och tillgångar som en person äger kan vara enskild egendom för den personen.

Kan jag och min sambo skriva ett giltigt avtal hemma på att lägenheten är min enskilda egendom eller måste jag göra. Sambors egendom är inte helt och hållet gemensam såsom är fallet i ett äktenskap. Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom om denna har förvärvats för gemensam användning. Det som inte är samboegendom är sambornas enskilda egendom och denna fördelas inte mellan samborna vid bodelning.


Denna makes hälftendel av fastigheterna har ansetts utgöra enskild egendom. Makar har i ett med avseende på förestående äktenskapsskillnad träffat avtal om bodelning även överenskommit om fördelning av ena makens enskilda egendom. Fråga om giltigheten av avtalet i vad avser den enskilda egendomen. Läs mer att viss egendom ska vara enskild. När den enskilda egendomen utgörs av en fastighet, bil eller annan egendom är det ofta lätt att även flera år senare peka ut vilken egendom som är enskild.


Ett äktenskapsförord måste undertecknas av er båda och registreras. Etikettarkiv: Testamente enskild egendom gratis mall Testamente mall. Behöver du skriva ett testamente?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg