onsdag 24 januari 2018

Kbt ilska

Mindler är landstingssubventionerat och kostar därför endast 1kr. Träffa en psykolog utan väntetid. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig.


Maila eller ring och boka in en samtalstid!

Ilska har ofta en destruktiv effekt på relationer och gör att vi blir mindre effektiva i vår vardag. Ibland påverkar ilska jobbet negativt. Ilska kan leda till trötthet och ibland till annan ohälsa. Ofta upplever man ilska som något som händer automatiskt och som man inte kan styra.


Ilska har ett överlevnadsvärde, markerar vårt revir, skapar utrymme, håller avståndet. Kroppen förbereder sig på att slåss, som svar på symboliskt eller fysiskt hot. KBT vid svårhanterad ilska Ilska har en viktig funktion för oss – det kan hjälpa oss genom att signalera hur vi kan bete oss i en given situation.


Ilska – stark känsla som kan vara svår att hantera.

Det är en känsla som finns hos oss alla. Ilska väcks av många skäl: Hot mot oss själva eller närstående, något som kränker eller om självkänslan får sig en törn. Att bli avbrutna när vi är koncentrerade väcker ofta ilska.


Ur ett KBT -perspektiv (inlärningsteoretiskt perspektiv) skulle man kunna förklara ilskans lockelse med att det är starkt belönande för en kort stund att uttrycka ilska eller irritation. Man känner sig spänd innan, och lättad en stund efter, vilket gör att beteendet (ilskeuttryckandet) belönas och förstärks. Hur hantera din ilska. Det finns mycket livshjälp att få av psykologer och terapefter. Det kan vara lämpligt att du välja kognitiv beteendeterapi ( KBT ) vilket fokuserar på specifika beteenden som just ditt ilske-beteende.


Om du tycker att du blivit ”grinig” på sista tiden kan det vara bra att överväga följande strategier och kurer för att kontrollera din ilska på naturlig väg. Vrede och ilska kan orsaka kaos hos både personer runt omkring oss och i vår egen kropp. Vid svartsjuka kan man t. När man känner ilska kan det ofta finnas andra mjukare känslor där, som ligger ”under” ilskan , t. Dessa är särskilt viktiga att lägga märke till. Vi undersöker i en forskningsstudie effekten av kognitiv beteendeterapi ( KBT ) som förmedlas via internet för dig, mellan och år, som upplever svårigheter att hantera din ilska.


För att kunna avgöra om denna behandling kan passa dig behöver vi ringa upp och ställa några frågor. Men vissa har svårare än andra att hantera sin ilska : De blir lättare arga, har svårt att kontrollera sin ilska och upplever sina aggressioner som bekymmer. Förutom att det kan upplevas som jobbigt för den som bär på känslan kan det också få negativa konsekvenser för omgivningen.

Priset är i regel detsamma som för andra terapiformer som bedrivs av legitimerade psykoterapeuter. Skickas inom 5-vardagar. Bookmark the permalink. Köp boken Att handskas med ilska av Ronald T. Potter-Efron, Patricia S. Så om du eller någon i din närhet har problem med att hantera sin ilska , har du nu funnit en lösning på problemet. Har du eller din partner problem med hantering av ilska ? Då kan en behandling av ilska vara ett första, och avgörande, steg till att få relationen tillbaka på spåret igen.


Se till att få ut ilskan på andra sätt. Lagrad ilska exploderar förr eller senare. Och då ofta i helt fel läge eller i orimliga proportioner, eftersom den består av många mindre irritationer. Undvik att trycka undan dina vredeskänslor när de uppkommer, även om du inte bör ta ut dem på andra människor i form av utbrott. Min teoretiska inriktning (Den kognitiva relationella) är bred och jag jobbar exempelvis schematerapiorienterat, affektfokuserat och utifrån traditionell KBT på beteendeanalysnivå.


Detta är en styrka då olika klienter har varierande önskemål, samt att olika problem kräver varierande åtgärder. Men när man har problem med att kontrollera sin ilska har man inte en sådan inre spärr och man får svårare att stoppa ilskeutbrott. Att ha problem med att kontrollera sin ilska får konsekvenser i livet och kan orsaka stort lidande.


De blir svårt att ha bra relationer, både till jämnåriga och till föräldrar och andra vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg