tisdag 16 januari 2018

Nybyggares dagliga leverne

Hans skildring är unik. Beställ tryckt exemplar. Nybyggares dagliga leverne. Författare: Olof Petter Petterson.


Ett hemskt mord i närheten av deras tidigare hem i Ångermanland skrämde dem att flytta västerut till ödemarken.

Efter många års slit och umbäranden lyckades de skapa sig en någorlunda dräglig tillvaro på sitt nybygge. I början bodde man tillsammans med djuren. Read reviews from world’s largest community for readers.


Denna bok bygger på folklivsforskaren Olof Petter Petterssons anteckningar om Gustaf Arvidsson och hans familj på nybygget i Dorris. Till en början bodde Gustaf Arvidsson med hustrun Ingrid och två söner under en gran. Vidare har man planer för ett nytt museum.


Den beskriver en nybyggarfamilj i Vilhelmina och används ofta som handbok för moderna självhushållare i Lappland.

Carinas dagliga leverne Jag är en hustru, mamma, mormor, farmor och svärmor som ser möjligheterna i livet. Bloggar om både stort och smått som händer runt. Beskrivning: Jag började blogga för några år sedan.


Saxnäs Herbert Leonard Abrahamsson, av sockenfolk kallad Stor-Herbert. Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Bokbörsen: Jä lög int, allt e sant.


Kåserier av Sten-Erik. Snart låg svedjeröken tät över nybygget. Kor och får en och annan häst hade de med sig. Att gro säd för att kontrollera kvaliteten på utsädet är inte något nytt lyx-påfund. Det var livsviktigt i den gamla nybyggarkulturen.


Anna Westerberg är Fil. Institutionen för nordiska språk, Uppsala Universitet samt förste forskningsarkivarie vid Dialekt-och folkminnesarkivet. Detta var under det andra året på nybygget i Dåres.


Man arbetade att slå till slutet av veckan före Barsmässveckan (Barsmässhelgen inträffar första söndagen efter Bartolomeusdagen den augusti).

Här får du en lista som du kan ha som dagliga punkter: 1. Visualisera din dag 3. Planera dina måltider 4. Hitta det goda i idag 5. Ta dig tid att vila 7. Träna på att vara tacksam 8. Få ordning på dina dagliga göromål 9. Släpp det negativa 12. Att göra en räfsa är dock en kunskap som vi verkligen värnar om. Det här är en pär-lår, alltså en potatislåda. Vi fick ett flertal på köpet när vi flyttade till Forsnäs Hemman.


Dom är enormt användbara, om man vet. Länken är till en annan recension och ett kort stycke ur början av boken på alternativ. Boken är på 4sidor och faktaspäckad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg