måndag 17 april 2017

Skilsmässa tid

Tiden det tar för en skilsmässa att gå igenom (att ”vinna laga kraft”) kan variera kraftigt. I vissa fall krävs en så kallad betänketid på sex månader innan tingsrätten ens kan börja behandla ärendet. Läs mer om när betänketid krävs här.


Betänketiden är på minst sex månader. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut.

Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. När lagen kräver betänketid måste makarna ha en ” tid för att tänka” på sex månader innan skilsmässa kan gå igenom. Om makarna har minst ett hemmaboende barn som är år eller yngre. Hur lång tid en skilsmässa tar är beroende av en rad olika faktorer. En avgörande faktor för hur lång tid en skilsmässa tar är om den måste föregås av betänketid.


Men det finns även andra faktorer som påverkar hur lång tid det tar innan skilsmässan kan beviljas av domstolen. I en tid då det mesta går att göra online, kan det kännas märkligt att just processen kring att ansöka om skilsmässa ska vara så komplex.

Det har nu gått sex år sedan skilsmässan , och nyligen har Mia hittat sin drömman. Vi möttes på en dejtingsajt, och eftersom vi har samma slags humor klickade det direkt. Christina, 5 trivs med singellivet: Det har tagit tid att läka Christina Eriksson har gått igenom två tunga separationer. Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar.


Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bosta ekonomi och kanske barn. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom.


Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. Efter att man skickat in om att man vill fullfölja skilsmässan , hur lång tid tar det innan det går igenom? Min kompis sa att mitt x kan överklaga men hur lång tid har han på sig att göra det? Det visar statistik från SCB. En skilsmässa är sällan lättsam i avseendet att man bryter upp från en person man älskat eller fortfarande älskar.


Kanske finns det också barn med i bilden, de personer man minst av alla vill såra. Det första steget är att skicka in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Att skilja sig i Sverige går snabbt och är relativt okomplicerat.

Om du vill få hjälp med att göra denna ansökan är du välkommen att klicka här. Tingsrätten upplöser sedan äktenskapet genom dom. Det finns ingen lag som säger att ni måste ta hjälp av någon för er skilsmässa. Gör ni det och är beredda ta risken att något blir fel eller drar ut på tiden , så kan ni spara pengar. Ni kommer nu att skiljas.


Hur lång det tid det tar för tingsrätten att besluta om skilsmässa beror på hur omständigheter ser ut i just ert fall. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Det tar tid att förlika sig med den nya bilden av sig själv. Det är ett ganska stort glapp mellan att leva i kärnfamilj och att vara singel med barn bara varannan vecka. Skilsmässa förr och nu För den äldre generationen är det inte ovanligt att skilsmässa fortfarande ses som ett stort misslyckande. Nej, inte om ni är överens. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa.


Men en skilsmässa kan göra ont och ta längre tid att läka än vi tror. Och då har vi fått en ny identitet. Idagsidans artikelserie handlar om det – om hur det blev sen.


Först ut är Barbro Lennéer Axelson som i sin bok ”Förluster” undersökt vad skilsmässor gör med oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg