tisdag 25 april 2017

Mi samtal övningar

I manualen beskrivs MI som metod och hur den kan användas i möten med ungdomar som befinner sig i olika stadier av förändringsbenägenhet. Med många exempel belyses både olika tekniker inom MI och att samtal om många olika ämnen som berör ungdomar kan föras med MI. Innehåll: Teori och övningar för kompetensbyggande av MI färdigheter.


Mi samtal övningar

Motiverande Samtal ( MI fortsättningsvis i texten, från engelskans Motivational Interviewing) är otroligt effektivt när vi vill att självmotivationen ska växa inom en individ. En kvinna träffade huvudet på spiken när hon sade: MI är simpelt, men det är inte lätt! Själva konceptet är ganska lätt att förstå. Det innehöll filmer, informationstexter, illustrationer och olika typer av övningar.


Hur ska det här funka då? MI har utvecklats av psykologerna William R. Miller och Stephen Rollnick och används idag i verksamheter som exempelvis socialtjänst, hälso – och sjukvår skola och psykiatri. Ett MI - samtal kan vara kort eller långt och det kan handla om ett, flera eller en hel serie samtal. I utbildningen blandas teori med många praktiska övningar. Motiverande Samtal (Motivational Interviewing) är ett evidensbaserat förhållningssätt och en kommunikationsstil som syftar till att stärka en persons inre motivation till förändring.


Mi samtal övningar

MI lägger stor vikt vid det empatiska förhållningssättet och därigenom skapas bättre förutsättningar för att en förändring blir möjlig. Ett motiverande samtal är ett personcentrerat samtal som guidar personen mot målet utan att skynda på eller forcera. När samtalet domineras av förändringsprat eller då personen berättar om redan provade eller tagna steg, bör samtalsledaren formulera frågor som har större fokus på aktiverande genom så kallade nyckelfrågor.


MI handlar om att hålla ett samtal så att människor talar sig själva in i förändring, grundad på sina egna värderingar och intressen. Motiverande samtal ( MI ) är en metod för att hjälpa personer hitta sin egen motivation till förändring. På de här två dagarna kommer vi att gå igenom de olika stegen och ha många övningar.


Inte beredd Väck intresse, tillför information Osäker. MI -färdigheter, spela in och analysera samtal , ge och få feedback på samtal samt en bank av olika övningar. Ett MI -coachande förhållningssätt, baserat på frågor – inte krav och pekpinnar.


Genom ett empatiskt och aktivt lyssnande hjälper samtalsledaren klienten att formulera en egen förståelse av sitt problem och hur vägen mot mål och delmål ska se ut. Det, menar Liria, är det moderna ledarskapet som krävs i dagens kunskapssamhälle där den mänskliga resursens välmående är företagets största framgångsfaktor. Ett utmaning för många chefer är de svåra samtalen som handlar om negativa tendenser. Samtal om förändring I ett motiverande samtal Definition av motiverande samtal MI -anda - nyckelbegrepp MI -anda - nyckelbegrepp MI -anda - nyckelbegrepp MI -anda - nyckelbegrepp Samtalets processer Kommunikationsfärdigheter Strategier Strategi – Information i dialog Bild Förändringsprat MI :s användningsområden Ökad kunskap. MI är en förändringsinrikta personcentrerad och samtidigt styrande samtalsmetodik för samtal om livsstilsförändring som utvecklats av forskarna Miller och Rollnick.


Mi samtal övningar

MI vid missbruk och psykiatrisk samsjuklighet. MI med utgångspunkt från kursdeltagarnas egna fall och dialoger. Dag och Repetition av avsnitt i MI som kursdeltagarna vill bli ännu bättre på att använda. Tips om nya samtalsverktyg inom MI. Acceptans- samtalsledaren är empatisk, respekterar klientens autonomi, lyssnar även aktivt för att identifiera styrkor.


Håll idrottaren så aktiv som möjligt i samtalet. Handbok för tränare ”It’s simple but not easy” som William Miller, amerikansk professor i psykologi, uttrycker det när han beskriver MI. I MI finns många verktyg som är tydliga och konkreta: Meny-Agenda, ambivalensutforskning, VAS-skalor, invitation till samarbete, förändringsplan. Syftet är att du ska anpassa och göra MI -verktygen så konkreta som möjligt utifrån klientens svårighetsgrad.


Exempel på specifika saker som kan tas upp under en kurs i samtalsmetodik är feedback och återkoppling, hur man undviker konflikter, hur man tar emot kritik, konsten att lyssna, bemötande, hur man skapar tillit, kroppsspråk och annan icke-verbal kommunikation, hur man styr och leder samtal och hur man anpassar sin kommunikation utifrån den personlighetstyp man bemöter. En övning handlar om att gestalta ord och begrepp. Ett studiematerial från Södra Stockholms folkhögskola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg