tisdag 15 mars 2016

Otrohet varför

Otrohet varför

Det är förstås bättre för relationen att börja prata om problem som finns, utan att vara otrogen. Men ofta är man själv inte medveten om varför man gjorde snedsteget – förrän efteråt. Otrohet kan bli dödsstöten för ett förhållande. Men behöver inte automatiskt leda till att det blir så. Och även om det inte är okej att vara otrogen så finns det ofta en förklaring bakom sveket.


Här listar vi fem av de vanligaste orsakerna. Det finns många olika orsaker till varför otrohet uppkommer. Exempel på vanliga anledningar: Missnöjesotrohet Uppstår när en partner en längre tid upplever missnöje med relationen.


Otroheten blir ett medvetet sätt att dra uppmärksamhet till problemet och för att börja göra en förändring. Endast procent av otrogna kvinnor tyckte samma. Nej, all otrohet handlar inte om sex och intimitet. Hemlighetsmakeri är som sagt en stor del av otroheten, och att ljuga om eller undanhålla vad du gjort med er ekonomi räknas även det som otrohet.


Otrohet varför

Läs också: Varför är man otrogen? Många som kommer till mig har inte tänkt på att även otrohet kan vara en flyktväg. Men när man börjar nysta i sig själv upptäcker man att det finns ett grundsår. Att förstå varför man själv eller ens partner varit otrogen är viktigt, menar Laila Dahl. I själva verket är denna senare form av otrohet förmodligen betydligt mer utbred och frukta än den fysiska otroheten.


Att man blir så knäckt av otrohet handlar inte bara om sex. Att vi är sociala varelser som är rädda att bli uteslutna ur flocken är minst lika viktigt. Maria Farm, legitimerad psykolog gör en genomgång av varför det gör så ont. Det är ett brott mot våra känslor och en attack mot vårt självförtroende och personliga balans.


Inte alla kan ge förlåtelse, och alla personer förtjänar den inte. Oftast leder otrohet till förstörda förhållanden. Men hur bör man bäst reagera vid en otrohet ? På frågan om varför man inte är otrogen är de vanligaste svaren moral, barnens reaktion om det skulle avslöjas, rädslan för att bli lämnad om det avslöjas. Män har svårare att förlåta sexuell otrohet och låter det ofta leda till skilsmässa.


Kvinnor är mer benägna att försöka rädda äktenskapet. Jämförande studier av DNA och folkbokföring i europeiska och afrikanska länder indikerar att mindre än en procent av världens befolkning har en annan biologisk far än den som är officiellt registrerad. Varför utsätta en människa till psykiskt tortyr, och behandla människor som ni vill bli behandlade, Väx upp!


Välj inte att para ihop er med någon ifall ni har tendensen till att vara otrogna. Men otrohet handlar i långt högre utsträckning än vad vi tror varken om relationen eller om den andre. Många av dessa som pratar om detta menar då på att det skulle kunna förklara varför vi har så många skilsmässor och otrohet - att vi försöker anpassa oss till tvåsamhets normen, men många klarar inte av det och är därför otrogna eller skiljer sig (eller både och). Om man älskar varandra och litar på varandra är risken för att bli bedragen mycket liten. Men vi är alla människor, och människor begår misstag och snedsteg.


En kärlek kan när den fångats mellan otrohet och brist på respekt för varandra förlåtas… Men den kommer inte tillåta och aldrig rättfärdiga det. Det kan låta lite grymt, men otrohet orsakas inte av någon annan än dig själv i de fall då du frivilligt letar efter fel person. Men otrohet kan också vara starka känslor för någon utanför relationen, eller chatt i sociala medier som hålls hemliga, eller att man i allmänhet smyger med telefonen.


Utlösande faktorer för otrohet kan också vara olika kriser i livet. Existentiella kriser kan utlösa stora behov av bekräftelse, och då kan otrohet vara en lösning. Men skillnaderna är stora och mångfacetterade, och enligt Nicolas Jacquemot är det svårt att generalisera kring varför otrohet inträffar.


Här samlar vi alla artiklar om Otrohet. Fler artiklar hittar du i följande artikelserier: Psykologen svarar, Psykologen och Polyamorös vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg