måndag 28 mars 2016

Begravningskläder kvinna

Män bör enligt huvudregeln alltid bära kostym vid en begravning. Om det inte finns någon angiven klädkod bör du alltid klä dig i mörka och diskreta färger såsom svart, mörkblått och mörkgrått. Den traditionella klädkoden för kyrkobegravningar har länge varit mörk klädsel, både för kvinnor och män. Om de anhöriga har särskilda önskemål om gästernas klädsel brukar det stå i dödsannonsen. Att klä upp sig inför en begravning är ett fint sätt att hedra den avlidna.


För kvinnor kan det innebära, mörkt dräkt, klänning, kjol, byxor, mörka strumpor och en vit scarf alternativt halsduk. Valfri klädsel innebär att gästernas klädsel är just valfri. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det.


När det står ljus klädsel eller sorgklädsel undanbedes innebär detta att ljus (valfri) klädsel påbjudes. Mannen liksom kvinnan bär vid ljus eller valfri klädsel det som man finner lämpligt, men det rekommenderas kostym för mannen och dräkt eller klänning för kvinnan. Vad gäller färger är det helt valfritt, även rött är accepterat. Däremot bör barbent, ärmlöst, urringat och liknande undvikas liksom smycken som förknippas med fest.


De närmast sörjande brukar bära vit slips medan övriga begravningsgäster bär svart. För kvinnor är vanliga begravningskläder klänning eller dräkt, alternativt svart kjol eller byxor med vit blus. Diskret är ett ledord när det kommer till vilken typ av skor som passar, precis som med övrig klädsel. Kvinnans begravningskläder.


Sandaler och andra skor som är ”öppna” ska alltså undvikas. Du som är kvinna gör alltid rätt om du väljer t. Smycken skulle förr i tiden vara av silver eller pärlor. Svarta strumpor bärs av närmast anhöriga. Svart kappa med vit halsduk eller scarf.


Begravningskläder kvinna

Om man vill bära smycken bör de vara diskreta, t ex en länk eller ett pärlhalsband. Som gäst eller anhörig kan det vara svårt att ha kunskap kring vett och etikett vid begravning. Vi på Lavendla Begravningsbyrå reder ut alla frågetecken. För andra kvinnor , som arbetskamrater eller vänner behövs inga svarta strumpor.


Vit skjorta för män, även kvinnor kan ha vitt i blus, krage eller liknande om de vill. Grå eller svarta strumpor, matta tyger samt långärmat gäller för traditionell klädsel. Påbjuds valfri klädsel går det bra med vilken diskret färg som helst, även svart. Ofta sitter familj och släkt på ena sidan i kyrkan, och vänner och bekanta på den andra.


Det gäller både för Svenska kyrkan och andra trossamfund. Enligt vissa traditioner sitter män på den ena sidan och kvinnor på den andra. Vilken sida de närmast anhöriga sitter på varierar mellan olika kyrkor och kapell. Det finns egentligen bara en enda regel: Som kvinna får du aldrig överglänsa bruden. Det är big no no, säger stilexperten Katarina Althin som driver Stilstudio Göteborg.


Många kommer nog ihåg när Pippa Middleton stal showen av syrran på det kungliga bröllopet i England. Begravningsbyråns representant anvisar defileringen och visar när det är din tur att ta ditt avsked och då lämnar du din handbukett vid kistan eller urnan. Det är valfritt om man vill defilera eller inte.


Idag är det vanligt, och vi rekommenderar, att både män och kvinnor har med sig en blomma som handbukett. Shoppa nya kläder varje dag hos nelly. Välj och vraka bland mängder av nya kläder till fest eller till vardags. Om det står ”klassisk klädsel”, eller att det inte står någonting, så betyder det att du som man ska ha på dig svart kostym med vit skjorta och svart slips samt svarta skor.


Du som kvinna ska ha på dig svart klänning eller dräkt samt svarta skor och eventuellt en svart hatt. Mannen har inte exakt samma restriktioner att täcka sig som kvinnan och detta beror på främst den naturliga fysiska och psykologiska skillnaden mellan mannen och kvinnan däremot om man i synnerhet historiskt sett ser tillbaka, så upptäcker man att det såg ännu mer likt ut då än nu! Detta rätt kort som en delsvar på frågan. Mäns och kvinnors mode närmar sig varandra och overallen blir unisex.


I slutet av 60-talet kliver hippien in på catwalken och det raka minimodet övergår i ett antimode med löst sittande tunikor, långbyxor och klänningar. I mer än hundra år har Ströms försett stockholmarna med stil. Hos oss hittar du ett fantastiskt brett sortiment av dam- och herrmode samt made to measure.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg