tisdag 29 mars 2016

Begäran om skilsmässa

Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Begäran om skilsmässa efter betänketid _____ Denna blankett används för att begära en dom på skilsmässa efter att det har löpt betänketid.


Med skilsmässa avses såväl äktenskapsskillnad som upplösning av registrerat partnerskap.

Begäran ska ges in till den tingsrätt som handlägger målet om skilsmässa , och kan ges in. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom. Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig.


I vissa fall ska ni ha betänketid innan tingsrätten kan besluta om skilsmässa : Om båda eller någon av ervaraktigt bor tillsammans med eget barn under år som står under den makens vårdnad. Detta följer av lagen och står i äktenskapsbalken.

Om makarna inte är eniga om att en skilsmässa ska ske är det obligatoriskt med en betänketid på sex månader. Detsamma gäller om makarna är eniga men det finns ett gemensamt barn som är under år gammal. Senast när betänketiden löpt ut måste en av makarna framställa ett yrkande (en begäran ) om att äktenskapet upplösas. I de flesta fall går det bra att skriva till myndigheter med sina egna ord. De vill veta om ni vill fullfölja er skilsmässoansökan eller om ni under betänktetiden insett att äktenskapet ska fortsätta.


Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Då ni är oense om skilsmässan måste en betänketid tillämpas såvida ni inte bott isär i minst två år.


I ert fall måste er fru skicka in en ansökan om en skilsmässopapper avseende en icke gemensam skilsmässa vilket per automatik kommer med en betänketid. Jag hoppas att detta svarade på er fråga. Om inte någon av er fullföljer ansökan inom ett år från det att betänketiden börjat, avskrivs målet hos tingsrätten och ni är då fortfarande gifta med varandra.


När de sex månaderna har gått kan domstolen sedermera meddela dom om äktenskapsskillnad om någon av er framställer yrkande om det. Under vissa omständigheter krävs en särskild betänketid på sex månader innan skilsmässan kan genomföras. Detta gäller om endast en av makarna vill skiljas, eller om man har barn under år. Tiden börjar löpa när begäran om skilsmässa delges den andre maken.


Efter sex månader måste någon av makarna vända sig till tingsrätten och begära att domstolen ska besluta om skilsmässa.

Görs inte sådan begäran inom ett år från att betänketiden började löpa blir skilsmässan inte av och man måste ansöka igen, med ny betänketid för att kunna skiljas (kap. § ÄktB). Vilka regler gäller för skilsmässa ? Om båda parterna skriftligt begärt skilsmässa , måste de då efter en viss tid återkomma med en ny, av båda underskriven begäran innan skilsmässan kan vinna laga kraft? Eller vilka andra regler gäller för detta? Ansökan om skilsmässa Den ansökan om äktenskapsskillnad måste lämnas in till domstolen i det distrikt där du bor och din partner. Det kan skickas via advokat.


Om din partner skickas utomlands deltar begäran till domstolen i det område där man själv bor. Om du skickas varken hemvist i Nederländerna begäran till domstolen i Haag. Vid skilsmässa är huvudregeln att vårdnaden tillfaller båda vårdnadshavarna, se kap. Vem av er som ska ha vårdnaden eller om ni ska ha gemensam vårdnad är uppgifter som ni får yrka på när ni ansöker om skilsmässa. Yrkandet skriver ni ner på er ansökan om skilsmässa.


Om ni är överens om att skiljas blir skilsmässan ofta enklare, även om det fortfarande är en del saker att ha koll på. Om ni vill slippa att oroa dig för allt administrativt kan ni snabbt och enkelt få hjälp med er skilsmässoansökan online. Du kan läsa mer om betänketid vid skilsmässa i en annan artikel här på Juridex. Vid dödsfall ska en begäran om bodelning göras senast vid bouppteckningsförrättningen.


Det är ofta lättare att reda ut frågorna kring en bodelning om man tar hjälp av en utomstående som vet vilka lagar och regler som gäller. Ansöker makarna gemensamt om skilsmässa börjar betänketiden att löpa den dag som ansökan lämnas in till tingsrätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg