torsdag 31 mars 2016

Ansökan om bodelning

Skapa din mall med ett enkelt formulär. Hitta Bostad Vid Skilsmässa om du letar nu. Om ni bodelar för att ni ska skiljas ska ni lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till Tingsrätten innan ni skriver bodelningshandlingen. Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen.


Bodela under äktenskapet.

Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket.


Handlingar i original skickas tillbaka i ett separat kuvert. Det är tingsrätten som beslutar om skilsmässa. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.

Det innebär att det endast är tillgångar som fanns vid den dag som ni skickade in skilsmässoansökan (brytdagen) som kommer att ingå i bodelningen. Vad innebär en bodelning ? Ansökan ska innehålla. Arvskifteshandling i original. En bestyrkt kopia av bouppteckningen.


Bouppteckningen måste först vara registrerad hos Skatteverket. Fastigheten måste vara upptagen i bouppteckningen. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument och förrätta er bodelning själva.


På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Där kan ni även ladda ner en ansökan om äktenskapsskillnad. Vanligen bör ni göra en bodelning om ni separerar oavsett om ni är gifta eller sambor.


Vid en bodelning under äktenskap måste ni först anmäla bodelningen till Skatteverket. Tillgångar förvärvade genom arv, bodelning eller gåva. Beskattning av lagertillgångar under innehavstiden. Tingsrättens förordnande om bodelningsförrättare regleras i kap äktenskapsbalken.


Det enda som krävs är således att ni inte kan enas.

Det spelar ingen roll att din make bestrider. Lagfartsansökan – En ansökan om lagfart används vid bodelning av fastighet i de fall som ena parten tar över den tidigare gemensamma fastigheten. Samtliga dokument samt instruktioner om hur dessa ska fyllas i kan ni ladda hem på Juridiska Dokument! Varför är det så viktigt att skriva ett bodelningsavtal?


Vid en skilsmässa ska makarna göra en bodelning där de delar upp sitt giftorättsgods. Har makarna endast enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken behöver inte någon bodelning göras. En bodelning registreras hos tingsrätten när bodelningen görs under bestående äktenskap. Vid skilsmässa är det ansökan som registreras hos tingsrätten men ej bodelningen.


Vill bara tacka för att ni finns. Ni är den första juristbyrån som jag kom i kontakt med som verkligen ville hjälpa och inte bara tjäna pengar. Tre andra jurister och min personliga bankman beskrev vår bodelning som väldigt krånglig och att ett personligt möte där de skulle debitera två timmar var ett absolut måste. Efter att fristen för att begära bodelning löpt ut frånföll sambon sin begäran. Fråga har uppkommit om det är möjligt för en sambo att återkalla en begäran om bodelning och, i så fall, hur en återkallelse efter fristens utgång påverkar den andra sambons rätt att fullfölja bodelningen.


En bodelning av fastighet sker genom tre steg: Värdering av fastighet – Enda gången det är lätt att värdera sin egen bostad är om man köpt den kort innan bodelning ska ske, vilket inte är speciellt. När makar skiljer sig har de rätt att begära bodelning. En del bodelningar är mycket enkla att göra, medan andra kan vara mycket komplicerade. Då formaliteterna oftast inte är särskilt betungande kan det dock rekommenderas att makarna gör en bodelning så fort som möjligt efter skilsmässan.


Om makarna är oense om delningen efter att skilsmässodomen vunnit laga kraft kan en av makarna lämna in en ansökan till tingsrätten om att en bodelningsförrättare ska utses.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg