torsdag 24 mars 2016

Lösningsfokuserat arbetssätt

Lösningsinriktat synsätt är ett enkelt och effektivt sätt att frigöra energi, möjligheter och kompetens hos grupper och individer. Ett terapeutiskt arbetssätt som utvecklats vid Brief Family Therapy Center i USA. Klicka här för mer information om.


Fokus ligger på framtiden istället för på dåtiden. Lösningsfokuserat förhållningsätt har sin utgångspunkt från systemteoretisk förklaringsmodeller.

I Coaching så står, bildligt talat, coachen bredvid den coachade. Många goda pedagoger och hälsovårdare har delat med sig av sina erfarenheter kring vad som fungerar i arbetet med barnen. Sen vi gav ut Lösningsinriktad pedagogik för tjugo år sen har tonen i den pedagogiska dokumentationen och i de nya utvecklade läroplanerna blivit mer och mer lösningsfokuserad.


Utbildningen vänder sig till Dig som arbetar med klienter, personal, organisation eller ledarskap inom rehabiliteringsområdet, dess försteg eller i förebyggande verksamhet på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Västmanlan Sala kommun, Hallstahammars kommun, Surahammars kommun, Fagersta kommun, Norbergs kommun och Skinnskattebergs kommun. Vi erbjuder först en introduktionsträff i lösningsfokuserat arbete och under första året ska alla nyanställda gå en utbildning i lösningsfokuserat arbetssätt. De arbetar i team med en teamledare i varje.


Värden och nytta av att arbeta lösningsfokuserat.

Möjliggörare för implementeringen av lösningsfokuserat arbetssätt Befintliga och skapade goda förutsättningar. Utbildningen omfattar heldag och består av korta teoripass varvat med konkreta, praktiska övningar för att träna användning av ett lösningsfokuserat förhållnings- och arbetssätt. Lösningsfokus kan även användas inom organisationer, mellan kollegor och samarbetspartners samt i grupper. Den som coachar ska, bildligt talat, ligga steget bakom den coachade, om coachen följer intentionerna inom lösningsfokuserat arbetssätt , enligt Holmberg. Mer om lösningsfokuserat - Som man frågar får man svar Utbildningen Utbildningen är tänkt att ge dig kunskapen och verktygen för att konkret kunna använda det lösningsfokuserade arbetssättet i praktiken.


Empowercenter erbjuder en fyra dagar grundutbildning i lösningsfokuserad samtalsteknik och förhållningssätt. Jag har alltid trott på att positiv feedback ger bäst effekt om man vill att andra ska utvecklas positivt. Att ge och ta uppdrag.


Det hjälpande språket. Utredning som förändringsverktyg. Mycket kort om lösningsfokuserad samtalsmetodik. IDA ser möjligheter och letar efter resurser.


IDA vill ge hopp vägleda till nya sätt att lösa saker på genom att titta på det som fungerar och stärka detta. Detta gör vi i enskilda samtal i klassrum. Ett exempel är UPS radio på en av skolorna.

Med lösningsfokuserat arbetssätt kommer patienterna i fokus vilket ökar möjligheten till delaktighet i vården av sin sjukdom. I arbetssättet intar diabetessjuksköterskan rollen av coach och patienten får möjlighet att vara expert på sin sjukdom. Beställ böcker och dvd från vår butik.


Grundprincipen med ett lösningsfokuserat arbetssätt är att man tillsammans med individ eller grupp konstruerar lösningar istället för att leta orsaker och lösa problem. Arbetssättet bygger också på att fokusera och göra mera av det som fungerar för att agera i riktning mot lösningen. Att med små steg skapa stora framgångar! Att få makten över sin egen skolsituation och att inga beslut fattas utan elevens egen vilja får en avgörande betydelse.


Utgångspunkten är ett lösningsfokuserat arbetssätt och inriktar sig på elevens styrkor, snarare än att fokusera på det som inte fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg