tisdag 10 december 2019

Våld mot kvinnor

Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att se vilka män som är förövare. Våld och övergrepp mot kvinnor med funktionsnedsättning kan också osynliggöras i en vidare bemärkelse då kvinnorna ibland ses som könlösa och icke-sexuella.


Det finns dessutom en föreställning om att personer med funktionsnedsättning är skyddade mot våld vilket ytterligare bidrar till att problemet osynliggörs. Kvinnofridslinjen är för dig som utsatts för våld eller hot och även för dig som anhörig till någon som utsatts för någon typ av övergrepp. Det erkänns idag som ett globalt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter.


Mäns våld mot kvinnor förekommer över hela världen och inom alla kulturer. Våld mot kvinnor betraktades länge som en privat angelägenhet. De senaste decennierna har denna syn förändrats i grunden. För att uppnå jämställdhet måste vi få ett slut på mäns våld mot kvinnor.


Först när det våldet upphör kommer flickor och kvinnor att kunna delta i samhället på lika villkor som männen. Att ha kunskaper om våldet är viktigt för att kunna ge våldsutsatta ett bra bemötande och för att kunna arbeta förebyggande och förändra attityder i samhället. I den här kursen får du en introduktion till ämnet mäns våld mot. Var femte vuxen kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld.


Brå uppskattar att runt 1våldtäkter begås varje dag. Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin.


Strategin inbegriper arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck samt mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Den innehåller åtgärder som stärker skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor , insatser mot våld i samkönade relationer samt åtgärder som motarbetar destruktiv maskulinitet och hederstänkande. NCK har därför under hösten gett landets första högskolepedagogiska kurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.


Misshandel mot kvinnor utgjorde procent av samtliga misshandelsbrott. Men – våld mot kvinnor är inte våld mot kvinnor från andra länder. Dina nyhetstips är skyddade – så når du oss ”Finns flera exempel på hur övergrepp.


Utifrån dagsaktuell forskning om könsrelaterat våld , såsom våld i nära relationer, kommer vi att arbeta med olika teoretiska perspektiv på, konsekvenser av, och förhållningssätt till mäns våld mot kvinnor och flickor. Våldet mot kvinnor tar inte semester. Vi arbetar med att informera. Myndigheten för delaktighet har i denna plan samlat kunskapen om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning och identifierat utvecklingsbehov och förslag till åtgärder i förhållande till de fyra målsättningsområdena i den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.


Sedan årsskiftet jobbar polisen i Rinkeby utifrån en ny arbetsmetod som ska förhindra våld mot kvinnor. Enligt polisen har arbetet lett till fler fällande domar. Sällan sedda – utbildningsmaterial om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning beskriver hur våld och utsatthet kan se ut för kvinnor med funktionsnedsättning och ger kunskap till olika personalgrupper om hur de kan bli bättre på att upptäcka, stödja och praktiskt hjälpa denna grupp av våldsutsatta kvinnor. Många kvinnor som lämnar en våldsam relation blir fortsatt utsatta för hot, trakasserier och fysiskt våld.


Våld mot kvinnor

För att stärka förutsättningarna att nå det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra kommer regeringens arbete på området att bedrivas i enlighet med en tioårig nationell strategi som särskilt betonar förebyggande insatser. Det är notan för mäns våld mot kvinnor i Sverige. Men siffran är sannolikt betydligt högre än så. Det fruktansvärda är att vi bara ser toppen av isberget, säger Åsa Witkowski på Nationellt centrum för kvinnofrid. Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor , hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer, skr.


B) I skrivelsen redogör regeringen för sin syn på hur mäns våld mot kvinnor , hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer ska bekämpas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg