torsdag 26 december 2019

Ta rodret kvinna

Följ mig på engelska på Instagram lindalindenausailing. Se länken i högerspalten. En deltagares dikt till Peristera.


Här kan du hitta kvinnor i. Efter att ha ruvat på längtan i flera år bestämde jag att ta Peristera, en fots Beneteau Oceanis, ut på en segling jorden runt under tre år.

Vilka är rädslorna och hur övervinner man dem? Kan man ta med barnen på långsegling? Vad behöver man kunna om säkerhet, navigation och båtmanövrering för att själv vara skeppare? Som om det vore så sensationellt att en kvinna ska tävlingssegla att den omedelbara slutsatsen är att handlar om ett seglarfeministiskt projekt. Båtlivet är en av den moderna tidens sista manliga bastion.


I helgen började många båtklubbar sjösätta, och lita på en sak: då kryllar det av män. Ta rodret, kvinna , uppmanar hon.

I boken berättar hon bland annat om sin egen resa med barnen och en väninna till Kanarieöarna. Genom Europas kanaler tog de sig ner till Medelhavet, för att sedan följa Afrikas kust ner till Casablanca. På sidor är det enbart kvinnor som ger sin syn på nutidens och framtidens sjöfart. Bland de intervjuade hittar vi till exempel Svensk Sjöfarts vd Pia Berglund som inte ser några som helst hinder för kvinnor att ta sig fram inom shippingen, så länge de är beredda att jobba hårt. Tillsammans ligger de bakom en kommande kurs i coachsegling.


Där ska kvinnor över femtio få pröva på att segla och samtidigt lära sig ta rodret i sina egna liv. Kursen hålls under tre dagar någon gång i juni på Åland. Men också praktiska, grundläggande tips om båthantering.


Boken är rikligt illustrerad med teckningar och färgfoton. Linda har även en bakgrund från näringslivet och som egenföretagare motiverar hon andra företagare att våga tro på sin förmåga och att våga utvecklas och satsa högt. Gå samman 4-kvinnor en lugn dag eller kväll. Ni gör övningarna som förklaras nedan i en båt i taget, dvs varje kvinna kör sin egen båt med alla de övriga som gastar.


Detta upplägg vänder sig till de kvinnor som kört båten en del på öppet vatten och som assisterat vid ett antal tilläggningar. Fler kvinnor borde ta över rodret från sina män. Detmenar båtklubbarna i Hälsingland som nu vill locka fler tjejer till båtlivet.

Inspiration och fakta för kvinnliga sjöfarare: Amazon. Nu är hon Moderaternas kandidat till att ta över ordförandeklubban. Vi delar ut Båtstipendiet både för att lyfta en viktig fråga och för att rent konkret stötta kvinnor som vill ta plats bakom rodret , säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring hos Svedea. Lokal för sammankomsten beror på hur många som vill vara med.


I skrivande stund har vi anmälda vilket gör det möjligt att hålla till i klubbhuset i hamnen. Vill du gå seglingskurs eller lära dig manövrera för motor? Det är härligt att kunna ge människor möjligheten att få genomföra sin dröm om långsegling.


Idag kan du leva på seglingen, berätta om din verksamhet Ta Rodret Kvinna. Väl hemma hade jag upptäckt hur ovanligt det är med kvinnliga skeppare, särskilt familjeskeppare. Hur är det att segla en katamaran egentligen? Törs man skaffa en träbåt?


Linda Lindenau har nu bestämt sig för att segla vidare med sina kvinnliga besättningar. Hur beter sig en Scanmar i grov sjö? Facil lämplig för den lilla familjen?


Förutom att hålla seglingskurser för kvinnor så föreläser Linda om teambuilding, mo att våga tro på sig själv och att ta rodret för att styra sitt eget liv. Get this from a library!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg