måndag 23 december 2019

Vad är kär

Att själv märka sådant är faktiskt svårare än vad det är för alla runtomkring att märka. Det vet du säkert redan. Och sedan visar det sig att det faktiskt stämde. Ibland kan det då kännas som att hjärtat slår snabbare än vanligt och du kan bli skakig, blyg, rusig eller kåt. Kärlek är en känsla som sker per automatik.


När vår prefrontala cortex sänder signaler till vår amygdala – hjärnans larmcentral – talar den om att vi behöver inte kämpa emot den här känslan, det är bara att ta och ge.

När du är kär är du givetvis besatt av den andra personen, men det är fortfarande ”jag” och ”hen”. Men att verkligen älska är att tänka vi, och att känna partnerskap instinktivt. Sedan bör man givetvis inte tappa bort sin individualitet, men det är ändå en viktig skiljelinje mellan att vara kär och att verkligen älska. Me är en sida där du kan göra tester om nästan vad som hellst.


Du kan också skapa ditt eget quiz. Eller varför blir man inte kär ? Med facit i hand har man ju gjort några mindre lyckade val av partner i livet – och när man väl träffade någon som man BORDE bli kär i hände. Måste kärlek vara så svårt?


LÄS OCKSÅ: Singel i sommar?

Men lust och passion är inte allt, särskilt om du är ute efter en hållbar relation. Psykiatern Judith Orloff har skrivit boken Guide to inuitive healing där hon bland annat diskuterar skillnaden mellan att vara kär och att känna lust. Vad innebär det att vara kär ? Att vilja leva resten av sitt liv vid hens sida?


Att få fjärilar i magen så fort hens namn dyker upp på telefonen? Att definiera kärlek kan man göra på tusen olika sätt – men det finns alltid en faktor som är densamma: Din partner är inte bara din. När hjärtat slår så snabbt och hårt kan ytliga blodkärl i kroppen vidga sig.


Ett hjärta som pumpar snabbt kan också göra det svårt att sova om nätterna. Skriv gärna ner vad du kommer på utan att tänka alltför mycket – när inte ”censuren” är påslagen kan man få nya värdefulla insikter. Prata med vänner och (om du är i en relation) med din partner om dina förväntningar, dina besvikelser och ta hjälp av dem för att förstå dig själv bättre. Förälskelse och stresskänslor är nära besläktade. Vad händer i kroppen när man blir kär ? Händerna kan börja svettas, talet påverkas, musklerna skakar lätt, pulsen ökar och vi får svårt att koncentrera oss när vi är nära någon vi tycker om.


Vi bokstavligen känner hjärtat slå. Fyra minuter är det enda som behövs för att veta om du gillar någon. Verb är ord som är namn på en handling eller visar att någon eller något är i ett visst tillstånd. Ordet verb betyder ursprungligen ord. Verb som är namn på en handling.


Ulla har ringt sin mamma.

Gumman och gubben – så här är det (låter enklare än vad det är ) – men SLÄPP DET. Mycket av det vi kallar kärlek är utifrån ett behavioristiskt synsätt respondent och operant inlärda beteenden. Att vara förälskad ska vara förknippat med något positivt. Om du känner att det är något som inte stämmer – att dina känslor kanske inte är besvarade eller att det känns mer dåligt än bra att vara förälskad så gör du nog bäst i att konfrontera personen med dina känslor och se vad du får för svar. Att komparera är namn på en aktivitet, där man säger adverbets (eller adjektivets) olika jämförelseformer.


Nils gjorde en komparation av ordet ofta. Komparation är namn på en adverbets (eller adjektivets) olika jämförelseformer uppställda i en viss ordning. Här är en komparation av ordet bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg