torsdag 4 oktober 2018

Fobier hos barn

Men om rädslan inte går över och påverkar hur barnet eller tonåringen fungerar i vardagen kan det vara ett ångestsyndrom. Då kan hen behöva behandling. Höjdrädsla är en annan vanlig fobi liksom rädsla för vatten. Blo sprutor och skador är ett annat område som kan skapa en fobi hos ett barn.


Trånga utrymmen som hissar kan vara ångestframkallande liksom flygplan.

Den senare fobin uppstår dock i de flesta fall först senare i livet. När ångesten triggas av en speciell situation, plats eller sak kallas det för en specifik fobi. Vanliga specifika fobier hos barn är bland annat rädsla för åska, spindlar, trånga utrymmen, höga lju främmande människor eller att kräkas. Ett barn som har en fobi upplever så stark rädsla att det påverkar livet varje dag.


Hos yngre barn är det vanligt med en bakomliggande separationsångest, medan det hos äldre barn kan föreligga social fobi , generaliserad ångest och inte minst hos ungdomar, en depression. Skolfobi kan utlösas av sjukdom, dödsfall i familjen, byte av skola eller av att en vän flyttar. Rädslor, fobier och nedstämdhet hos barn och unga En uppdragsutbildning med Liv Svirsky.

När en rädsla blir så stark att den påverkar en stor del av livet brukar den kallas fobi eller ångeststörning. Det drabbar mellan fem och tjugo procent av alla barn och unga – ett eller ett par i varje klass eller förskolegrupp. Många barn är särskilt ängsliga på kvällarna när de ska sova. Studier har också visat att rädsla och oro hos barn påverkar deras sömn negativt (3). Barnet kan ha svårt att somna in på kvällen och att somna om när hen vaknar till nattetid.


Fobi hänger ihop med ångest, det vill säga stark oro och rädsla. Oro och rädsla är egentligen en naturlig del av livet. Det signalerar för oss att något är farligt så att vi kan undvika det eller förbereda oss på att klara av det. Men ibland kan man känna sig överdrivet rädd eller rädd fast det inte finns någon fara. Skickas inom 6-vardagar.


Bland dessa finns det faktum att små barn upp till två års ålder uppvisar normalt en stark rädsla för höga ljud och främlingar. Men om oron påverkar vardagsliv och välmående negativt, så kan vuxna behöva kunskap för att hjälpa barnet att övervinna sin oro. Min lillebror har alltid upplevt möten med nya människor väldigt ångestladdat. Det hela började när han började på dagis, han brukade gråta och ville absolut inte dit.


På dagis sa de att han inte brukade prata så mycket utan mest satt tyst där hela dagarna.

Det är helt normalt och hör till livet. Boken som bland annat riktar sig till barn , föräldrar och skolpersonal, handlar om när en rädsla blir så stark att det börjar påverka ens liv i form av till exempel social fobi. Här får du några tips på hur du kan få hjälp mot fobi.


För att hantera rädslan brukar personer som lider av fobi arrangera sitt liv så att situationer med risk att fobin aktiveras pareras eller helt undviks. Att på detta vis arrangera sitt liv efter en fobi leder ofta till ett behov av att ha kontroll på omgivningen. I likhet med andra fobier så rör det sig om en överdriven eller orimlig rädsla, och på ett plan finns det en insikt om att det är på det viset (i alla fall hos vuxna).


Vanligast är att flera ångestsyndrom finns samtidigt hos barnet. Detta kan vara orsaken till att föräldrar relativt sällan söker pga att barnet har ångest. Obs: hos barn kan ångesten ta sig uttryck i gråt, vredesutbrott eller i att barnet blir stelt av skräck eller undviker samvaro med främmande människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg