måndag 30 oktober 2017

Gemensam ansökan om äktenskapsskillnad

Du behöver inte kunna något om juridik. Vilka avtal behöver du? Om föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barnskiljer sig, står barnet även därefter under båda föräldrarnas vårdnad ( gemensam vårdnad) om föräldrarna inte begär att rätten ska fastställa något annat (ensam vårdnad).


Gemensam ansökan om skilsmässa (e-tjänst).

Blankett: Ansökan om stämning - äktenskapsskillnad eller upplösning av registrerat partnerskap - DV 1B pdf. Fyll i dina uppgifter här bredvid så kontaktar vi dig. Till ansökan måste också bifogas nya personbevis för er båda. Om inte någon av er fullföljer ansökan inom ett år från det att betänketiden börjat, avskrivs målet vid tingsrätten och ni är då fortfarande gifta med varandra. Barnets bästa skall komma i första rummet vid avgörande av alla frågor som rör vårdna boende och umgänge.


Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Dom utan betänketid Tingsrätten kan döma till äktenskapsskillnad.

Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Detta gäller till exempel då en make inte yttrar sig över den andra makens ansökan om äktenskapsskillnad. Om makarna dock lever åtskilda sedan minst två år, har var och en av dem rätt till äktenskapsskillnad utan föregående betänketid (kap § ÄktB).


Vårdnaden om ert gemensamma barn. Om du vill få ändring i vårdnaden ska du lämna in en ansökan till domstol som kommer att pröva målet. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Domstolen ska besluta om vårdnaden i enlighet med vad som är bäst för barnet. Du skriver att din man ändrar sig, ibland vill han att ni gemensamt ska ansöka om äktenskapsskillnad , och ibland vill han inte göra en gemensam ansökan. Det är tingsrätten som har att ta ställning till en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad. Tingsrätten kan i anslutning till sin prövning av en sådan ansökan även ta ställning till andra frågor som uppkommer i samband med en äktenskapsskillnad (se nedan under Övriga yrkanden m.m.). Ett annat sätt att ångra sig är att återkalla yrkandet om äktenskapsskillnad.


Det går att få äktenskapsskillnad om bara den ena maken vill skiljas, men då blir det betänketi se här. Enligt ÄktB kap § kan dock om ena maken vid en gemensam ansökan ångrar sig yrkandet ändå prövas om den andra maken fortfarande vill det. Avtal att tänka på vid skilsmässa. Jurister finns för rådgivning via telefon.


Dokument för detta ändamål kan ni ladda ner här!

Om ingen av er har barn och ni gör en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad kan tingsrätten meddela dom utan betänketid. Om ingen av er bor tillsammans med egna barn och ni gemensamt ansöker om skilsmässa kan tingsrätten meddela dom så snart som möjligt. Om ni vill, kan ni alltid få betänketid innan ni skiljer er.


Det finns inte några färdiga blanketter utan man får skriva själv. Man skriver bara att man ansöker om äktenskapsskillnad , det är likadant som en gemensam ansökan med den skillnaden att det bara är du själv som skriver under. Då måste den som vill skiljas stämma sin motpart hos tingsrätten.


Det är två kompletta paket med alla juridiska dokument som ni kan behöva vid er ansökan om äktenskapsskillnad samt bodelning. Om bara den ena parten vill skilja sig måste hen lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Oavsett om ni har barn eller ej så kan ni använda er av våra skilsmässopapper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg