tisdag 17 oktober 2017

Ansöka om enskild vårdnad

Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Skapa din mall med ett enkelt formulär. God man och förvaltare. Du kan ansöka om ensam vårdnad hos tingsrätten. Detta innebär att du själv har rätt att bestämma i juridiska frågor utan den andra förälderns medgivande.


Trots ensam vårdnad har båda föräldrarna rätt till umgänge med barnet.

Att ha vårdnaden om ett barn innebär att man har rätt att fatta alla beslut rörande barnet, till exempel var det ska bo och var det ska gå i skola, frågor om sjuk- och hälsovård mm. Ansöka om ensam vårdnad. Det vanligaste är att föräldrar har gemensam vårdnad , vilket betyder att de måste fatta gemensamma beslut. Hur man ansöker om ensam vårdnad om ett barn är lite olika beroende på situationen. Har du inte egen skrivare kan du beställa blanketten via beställningstjänsten.


Den förälder som anser att samarbetet kring vårdnaden om ett barn inte fungerar, trots upprepade försök, kan ansöka om ensam vårdnad. När man ansöker om ensam vårdnad bör man kunna påvisa att ensam vårdnad är det bästa för barnet. Ensam vårdnad , eller enskild vårdnad som det ibland benämns, innebär att endast en av föräldrarna är vårdnadshavare för barnet.

Att en förälder har ensam vårdnad är ovanligt. Gemensam eller ensam vårdnad. Från enskild näringsidkare till annan enskild näringsidkare. Domstolen kan döma till enskild vårdnad om det inte är lämpligt med gemensam vårdnad.


Har föräldrarna stora samarbetssvårigheter i frågor som rör vårdnaden om barnet kan det anses vara olämpligt med gemensam vårdnad. Jag vill råda Er att kontakta en familjejurist för att diskutera om och hur Ni bör gå vidare med frågan. Om någon av föräldrarna yrkar att tingsrätten ska döma på så sätt att den gemensamma vårdnaden ska bestå kan tingsrätten döma till gemensam vårdnad mot den andras vilja. Endast i undantagsfall ska en förälder kunna tilldömas ensam vårdnad.


Huvudregeln är att föräldrar ska ha gemensam vårdnad. Här fyller man i uppgifter om sig själva men även om eventuella. Blankett vid skilsmässa. Vårdnad och umgänge är två begrepp som ofta förväxlas med varandra eller missförstås. Det är många föräldrar som tror att det räcker att ansöka om ensam vårdnad för att frånta den andra föräldern rätten att umgås med sina barn.


Ensam vårdnad är den juridiska termen för när någon av föräldrarna ensamt har vårdnaden om ett barn. En del brukar också kallade detta för enskild vårdnad. Ett typfall när en av föräldrarna har ensam vårdnad är när två som inte är gifta med varandra får ett gemensamt barn. Modern får då automatiskt ensam vårdnad om barnet.


Du som har Acrobat fullversion (betalprogram) kan spara en kopia av blanketten i din egen dator och skicka den som bifogad fil (se upp om blanketten kräver namnteckning).

Många organisationer, myndigheter och företag har licenser för Acrobat fullversion – tala med den som är it-ansvarig i din organisation. Jag tror att man har rätt till ett visst antal timmar. Om du inte har hemförsäkring så kan du såklart anlita en jurist privat men det kan bli väldigt dyrt för familjemål drar alltid (tyvärr) ut väldigt mycket på tiden.


Du ansöker om enskild vårdnad på tingsrätten, det kostar 4kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg