torsdag 26 oktober 2017

Att vara anhörig

Att det handlar om en ung familj och att utbildningen har skett till personal inom äldreomsorgen kan man kanske fundera över, men just detta har berört oerhört och vi har kunnat översätta detta i vår egen verksamhet. Förståelsen har ökat i hur det kan vara att vara anhörig och vilka olika situationer och faser man går igenom. Att anhöriga är oerhört viktiga för barn med diabetes är ganska självklart. Men också den som är ihop med en person som fått diagnosen kan känna ett stort ansvar.


Det kan vara mödosamt att vara nära anhörig , men det behöver inte vara nattsvart. Att gå med i en anhöriggrupp kan vara ett stort stöd.

Och så finns Alzheimerföreningen – du är alltid välkommen att kontakta oss. Anhörig – en daglig utmaning. Det är tungt att se en närstående gradvis blir allt sämre. Att möta hans eller hennes förändrade beteende är en daglig utmaning.


Att påtvingas rollen som vårdare kan medföra negativa konsekvenser både för anhöriga och den som vårdas. Att vara anhörig till en person med en demenssjukdom förändrar ofta hela livet. Mycket blir annorlunda.


Parkinsons sjukdom kännas tungt och svårt. Många frågor dyker upp: Hur blir livet nu?

Kommer min vän eller kära att gå bort i förtid? Hur ser behandlingen mot sjukdomen ut? Att leva med EDS i familjen behöver inte betyda att familjelivet blir sämre, men ibland blir det lite annorlunda. Stödet från dig som anhörig är ovärderligt, men det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv. Många anhöriga och närstående till personer som har en bipolär sjukdom är skickliga på att upptäcka tidiga symtom och sedan hantera den uppkomna situationen.


Andra är så pressade av händelseutvecklingen att de har svårt att vara tillräckligt kyliga för att kunna fungera som objektiva iakttagare. En annan uppgift för närstående kan vara att hjälpa den sjuke att behålla kontakten med det vardagliga, ”vanliga” livet. Därför är det bra om ni kan fortsätta att hålla fast vid vissa rutiner och vanor. Man vill fortfarande vara någon att räkna med. Det kan kännas viktigt att få ha kvar några av sina vanliga roller.


Hur ska du konfrontera, hur kan du hjälpa och hur kan du själv få hjälp? Att få träffa och samtala med andra i liknande situation är jätteviktigt om man är anhörig till någon med NPF. Skriften är indelat i fyra olika teman. Hur är det egentligen att vara anhörig till en psykiskt sjuk? Det vanliga i dagens sjukvård är dock inte att anhöriga är med vid läkarbesök, men det kanske kommer att bli vanligare.


En sak som vi lär ut på kursen är att om man vet att man ska ge ett cancerbesked så kan det vara bra att sköterskan vid bokningen säger att det kan vara bra att ha med en anhörig. Om du är anhörig till en person med funktionsnedsättning, så är du självklart oerhört viktig för din närstående som behöver assistans, men också för oss som är utförare. För den som har personlig assistans kan det ibland vara en trygghet om du som anhörig också finns med och arbetar i personalgruppen.


ANHÖRIG – NÄRSTÅENDE Att vara närstående i vården.

Närstående till en patient ska ha möjlighet att få information och stöd från vården. Som närstående räknas till exempel barn, partner, sambo, syskon eller en nära vän. Arbetsterapeutens roll vid samtal med anhöriga blir då att skapa en god relation och ha ett syfte med samtalet för att kunna vara medveten och närvarande i samtalet.


Det bör finnas möjlighet att få hjälp av till exempel hemsjukvården eller hemtjänsten så att någon kan komma och vara hos den sjuke när den närstående går iväg en stund. Välkommen att gå me klicka på hjärtat uppe till höger för att registrera dig! Cancerkompisar finns för att ingen ska behöva bli sjuk av att vara anhörig , och vi behöver ekonomiskt stöd för att finnas!


Direkt efter att en nära anhörig har avlidit så kan det kännas oerhört tungt att gå vidare i livet. Det krävs en viss tid att få bearbeta sorgen och det bästa kan ibland vara att inte arbeta utan få ledighet i samband med dödsfallet. Rätt till ledighet vid dödsfall. Det finns vissa regler som gäller för ledighet vid dödsfall i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg