tisdag 3 oktober 2017

Ansökan om hindersprövning

Alla blanketter för vigseln samlade i en ansökan! Med Digitaliseringsinitiativet går det snabbt och enkelt att hantera dina ansökningar. Efternamn när du gifter dig. Du behåller ditt efternamn som det är när du gifter dig – om du inte ansöker om att byta det eller lägga till ett efternamn.


Du ansöker antingen inför vigseln eller senare.

Byta till en makas eller makes. Vår tjänst fungerar bara om ni båda är folkbokförda i Sverige. Om någon av er inte är folkbokförd i Sverige är ni tvungna att personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor. På kontoret behöver ni legitimera er med pass för att kunna lämna in ansökan om hindersprövning. Skatteverket kontrollerar att det inte finns hinder mot äktenskapet och utfärdar intyg om detta.


Intygen är giltiga månader från och med dagen då de utfärdas. Posta därför ansökan om hindersprövning och efternamnsanmälan tidigast när det är månader kvar till er vigsel.

Materialet som ni får av Digitaliseringsinitiativet är giltigt så länge som uppgifterna stämmer. Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln. För att kunna gifta sig krävs att paret först gör en gemensam ansökan om hindersprövning.


Kontakta Skatteverket för ansökan om hindersprövning. Ett intyg om hindersprövning gäller i fyra månader. Intyget lämnas till kommunledningsförvaltningen i god ti gärna två veckor före ceremonin. Hindersprövning : Hindersprövningen har juridisk betydelse och är obligatorisk för att ett par ska kunna ingå äktenskap. Dock senast i samband med vigselceremonin.


Om hinder mot vigsel saknas och allt är grönt, utfärdas dels ett intyg för vigsel och ett intyg för hindersprövningen. En ansökan om tillstånd till äktenskap enligt kap. Ansökan om hindersprövning.


Om det saknas en sådan behörig länsstyrelse, prövas ansökan av Länsstyrelsen i Stockholms län. I ärenden som rör halvsyskon ska länsstyrelsen inhämta ett yttrande från Socialstyrelsen. De förlovade ska tillsammans ansöka om hindersprövning hos den församling där de förlovade eller den ena av dem är medlem, eller hos magistraten.

Prövningen resulterar i ett hinderlöshetsintyg. Intyget får man tidigast sju dagar efter att man har ansökt om hindersprövning. Observera att hindersprövningen är giltig i fyra månader.


Blanketterna finns att skriva ut på Skatteverkets hemsida. Var ute i god tid då prövningen vanligtvis tar några veckor. Präst bad oss att ansökan om hindersprövning till skattverket och det är helt nytt för mig så hur lång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg