måndag 15 juli 2019

Vad innebär samboavtal

När sambor inte längre vill bo tillsammans och därför flyttar isär upphör samboförhållandet. Det är då vanligt att man delar upp möbler och annat mellan sig som man skaffat för att använda tillsammans. Nedan kan du läsa om sambolagen och vad den lagen innebär för dig som lever i ett samboförhållande.


I ett samboavtal avtalar man bort den lagen. Jag har fått en del frågor om vad man kan skriva in i ett samboavtal så jag tänkte att jag tar och skriver ett inlägg om detta så får alla svar!

Ett samboavtal skriver man om man vill avtala bort sambolagens bodelningsregler. Här går vi igenom vad det innebär och vad du bör tänka på. I och med flytten har jag fått höra talas om ett så kallat samboavtal.


Vad är ett samboavtal ? Enligt sambolagens regler har en sambo rätt att begära bodelning då samboförhållandet upphör genom separation eller den ena sambons bortgång. Att flytta ihop och bo sambo har blivit allt vanligare vilket är underbart när två personer älskar varandra. Men vad händer när kärleken tar slut eller livet tar er i olika riktning?


Om det inte finns något samboavtal kommer sambolagen att gälla.

Den innebär i kort att all samboegendom ska delas lika oavsett vem som betalat för den. Samboavtalet kan reglera äganderätten till bostad (fastighet eller bostadsrätt) och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. I praktiken är det dock inte alltid så enkelt att efterleva. För att undvika oenighet vid en bodelning kan det därför vara bra att skriva ett samboavtal. Det kan vara bra att anlita en jurist för att upprätta ett ordentligt samboavtal.


Utan ett samboavtal gäller sambolagens regler gällande bodelning, vilket innebär att summan av samboegendomen, inklusive bostaden ni bor i, ska delas på hälften om samboförhållandet upphör. Om du vill vara säker på att du får tillbaka din egendom vid ett uppbrott så är ett samboavtal nödvändigt. Hej, jag ska snart flytta in med min flickvän. Ett sätt att lugna sinnena inför det oförutsedda är att teckna ett samboavtal. Här kommer vi gå igenom vad ett samboavtal är och varför det kan vara bra att skaffa ett sådant.


Längre ner i artikeln går vi igenom hur man kan få billigast möjliga hjälp med samboavtalet. Genom ett skriva ett samboavtal säkerställer ni att den viljan respekteras även i ett läge då känslorna har skiftat karaktär. När samboavtalet väl är upprättat kan ni lägga det i skrivbordslådan och göra ert bästa för att det aldrig ska komma till användning. Liksom alla avtal ingås samboavtal frivilligt, vilket innebär att båda samborna ska vilja skriva ett samboavtalet.


Däremot kan ett samboavtal skapa en trygghet och förutsägbarhet för parterna vid en eventuell separation.

Syftet med att upprätta ett samboavtal är att helt eller delvis avtala bort sambolagens regler om bodelning. Låt säga att du har sålt din tidigare bostad och lagt pengarna på en gemensam bostad med din sambo, medan hen inte har betalat någonting för bostaden. Har ni inte ett samboavtal är det sambolagens bodelningsregler som träder in, oberoende av vad ni kommit överens om sinsemellan. Sambos har inte samma juridiska skydd som äkta makar.


Att skriva samboavtal är inget krav. Det finns inget krav på att sambos måste upprätta ett samboavtal , men det kan vara bra att göra. Sambolagen styr hur sambor äger egendom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg