måndag 8 juli 2019

Skilsmässa barn

Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Skapa din mall med ett enkelt formulär. Skilsmässa eller separation när man har barn. En separation eller skilsmässa kan vara svår för alla inblandade.


Som föräldrar är det viktigt att försöka samarbeta kring barnen och ge dem stöd.

Stöd för barn i skilsmässa. Vissa kommuner erbjuder även stöd för barn som är med om skilsmässa. En vanlig stödform är grupper för barn där barnet får träffa andra barn med liknande erfarenheter. De som arbetar på familjerätten brukar vara väl insatta i vilket stöd det finns för barn i just din kommun.


Därför ger vi dig nu möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt snabbt få tillgång till psykologisk behandling direkt från ditt vardagsrum. I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression. Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet.


Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar.

Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bosta ekonomi och kanske barn. Barnets bästa vid skilsmässa. Vid bedömningen av barnets bästa ska domstolen fästa vikt vid om det finns risk för att barnet kan råka illa ut exempelvis utsättas för övergrepp eller olovligen föras bort.


Domstolen ska även fästa vikt vid att barnet får en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Föräldrarnas skilsmässa kastar en skugga över resten av barnens liv. Skulle det då vara bättre att hålla ihop – fastän man är olycklig?


Hur påverkar en skilsmässa barnen ? Det finns ett svar på den frågan: det är inte trevligt. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Var ska barnet bo vid en separation eller skilsmässa. När föräldrar med barn väljer att separera eller att skiljas är det ofta barnen som hamnar i kläm.


Små barn behöver en trygg miljö för att kunna skapa sig en bra grundtrygghet och må bra. Det här kan man förvänta sig hos barn 3–år vid skilsmässa. Hos barn som är mellan och år kan man förvänta sig mer reaktioner, fler frågor och ett större behov av samtal och förklaringar. Men många föräldrar vittnar också om att deras barn reagerar väldigt lite.


Vi vet att många barn tar skada emotionellt vid en skilsmässa.

Det är viktigt att beslutet har övervägts noga innan makarna och barnen kastas in i. Betänketid är till för att förhindra förhastade skilsmässor. När lagen kräver betänketid måste makarna ha en ”tid för att tänka” på sex månader innan skilsmässa kan gå igenom. Om makarna har minst ett hemmaboende barn som är år eller yngre. Ur ett barnperespektiv kan en skilsmässa vara traumatisk ur flera aspekter.


Dels det oväntade i och omvälvande i att ens föräldrar beslutar sig för att gå skilda vägar, men också för att anknytningen till föräldrarna, så som den varit, bryts. Problem med boendet för barnen efter en skilsmässa om man har gemensamma barn bör lösas så smidigt som möjligt för barnens skull. Det bästa vore om man direkt kan komma överens om hur man vill ha det. Ansök gemensamt om skilsmässa (e-tjänst) Föräldrar och barn.


Bor det barn under år i hushållet eller om ni inte är överens om skilsmässan får ni sex månaders betänketid. Därefter måste ni skicka in ett nytt brev för att skilsmässan ska fullföljas. Har ni inte levt ihop på två år kan ni får ut skilsmässa direkt även om ni inte är överens och trots hemmavarande barn. Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna.


Och de mår betydligt bättre än de barn som bara ibland träffar en av föräldrarna. Den oro som har funnits för att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret.


Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg