onsdag 24 juli 2019

Kvinnor som slår män

Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt. Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen. Vår erfarenhet är att så gott som alla män anser att det är fel att slå en kvinna.


Kvinnor som slår män

Det har man fått lära sig tidigt i livet och de flesta ser ned på män som bryter mot denna regel. Kriminalvården fasar nästa år ut ett behandlingsprogram för män som slår sin kvinnliga partner. Programmet Idap har använts i år – trots att studier har visat att återfallsfrekvensen är för hög, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio. Sådant som inte skulle varit möjligt i början av förhållandet börjar nu upplevas som normalt.


Att mannen slår kvinnan , eller att han ständigt kritiserar hennes vikt och klädsel är saker som skulle ha varit omöjligt för mannen att göra i början av förhållandet. Ser man någonting som inte står rätt till genom hur män och kvinnor agerar mot varandra eller hör en berättelse så tycker jag att man , hur obekvämt det än är, ska försöka nå de här personerna och mannen inte minst och få honom att inse vad han håller på med. Man ser det ibland i äldre filmer och även idag där t. P Vilket inte riktigt fungerar i verkligheten som vissa verkar tro där någon alltid blir chockad över att mannen faktiskt slog tillbaks när en kvinna t. Det enda våld som enligt brottsstatistiken ökar är det våld som kvinnor utövar, säger Peter Gill, våldsforskare och professor vid Högskolan i Gävle. En annan är att jämföra med andras mycket grövre våld och på så sätt förminska det man själv har gjort.


Susanne Boethius har också analyserat enkätsvar från närmare 2män som sökt hjälp vid olika. I dag ställer vi oss frågan: Vad är det som driver män till att använda våld mot människor i sin närhet? I grunden handlar det om en strukturell ojämlikhet mellan kvinnor och män , även om det inte förklarar allt. OMBYTTA ROLLER När det gäller våld som inte är särskilt allvarligt är det minst lika vanligt att kvinnan står för sparkar, slag och örfilar.


Janne, 2 blev slagen av sin flickvän. Han kände sig förnedrad men slog aldrig tillbaka. Varenda kille med nån som helst heder vet ju att man inte slår en tjej, säger han.


Det minskar återfallen, men det är på väldigt liten nivå, det vill säga det är för liten minskning, säger Martin Lardén som är programansvarig på Kriminalvården, till SR. Samtidigt säger han att programmet, som nu byts ut mot ett annat, är det bästa man haft hittills. Män som har kontakt med en ursprunglig styrka blir attraktiva för kvinnor. Farliga män är spännande” eftersom de äger en styrka som skänker trygghet, vilket gör att farliga män paradoxalt nog kan väcka tillit hos kvinnor. Och det är därför som kvinnor kan dras till män som misshandlar just kvinnor.


Därutöver har föreningen specialprogram för män som råkat ut för familjevåld. I går skrev Dagens ETC om männen som slår kvinnor – personer från alla hörn i samhället. Det var en stor överraskning för mig att det finns kvinnor som slår sina män. Jag förvånades över att en man faktiskt kan bli offer för familjevåld. Tanken var helt ny för mig, eftersom det enbart är kvinnor som blir utsatta för familjevåld i Irak.


Kvinnor som slår män

Men de goda männens tystnad upprätthåller våldskulturen och maktobalansen. Det finns kvinnor som slår och de flesta män är snälla. Så längre kvinnor som grupp slår ner blicken, sänker rösten och tar lite mindre plats finns det mer utrymme och mer spelrum för män som grupp – både för de som våldtar och slår och för de som aldrig någonsin skulle göra det. En man slår inte en kvinna. Att slå en kvinna är patetiskt.


Men om det handlar om liv och dö då smäller det. Sidan riktar sig till kvinnor som har blivit misshandlade av en man. Därför benämns misshandlaren som ” man ” och den som blivit misshandlad som ” kvinna ”. Varningstecken har valt att rikta sig till kvinnor som blir misshandlade av en man , eftersom det är just där Varningstecken har sin kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg