måndag 17 september 2018

Deprimerade barn

Find The Barns on DownloadSearch. Ett barn eller tonåring kan vara deprimerad om hen mår dåligt och har tappat lusten även till sådant som hen brukar tycka om att göra. Sök hjälp tidigt om du tror att ett barn eller tonåring har en depression. De allra flesta blir bättre redan efter några veckor med rätt behandling. Prepubertala barn har också mer av belastande faktorer än dem vars depression debuterar senare.


Barn behöver också få visa sina känslor och berätta om sin oro.

Det viktigaste är att barnen får veta att det inte är deras fel om en förälder är deprimerad. Läs mer: Att vara förälder och må psykiskt dåligt. Därför har barn till deprimerade mödrar vissa drag som särskiljer dem från andra barn. Vissa studier har avslöjat att hjärnorna hos barn vars mödrar lider av mentala åkommor är annorlunda. Amygdalan är större, men vi vet inte den neurofysiologiska anledningen till detta.


Vi vet heller inte vilka långsiktiga konsekvenser det får. Barn som är deprimerade kan tänka på döden mycket mer än vanligt, men framförallt ha en annan inställning. De kan säga saker som att det kanske vore skönt att vara dö eller att de skulle vilja vara med mormor i himlen.

Men kom ihåg att det är vanligt att små barn är fascinerade av döden, det är helt normalt. När en förälder får vård för depression är det viktigt att vårdpersonalen också lyssnar på resten av familjen och gör alla delaktiga. Barn till deprimerade behöver stöd. Det visar ny forskning av Britt Hedman Ahlström.


Hon har sett att barn till deprimerade ofta känner sig övergivna och tar stort ansvar för den som är sjuk. På senare tid har man uppmärksammat barn med adhd - barn som utagerar, som har fått mer uppmärksamhet och hjälp. Då har de deprimerade barnen hamnat lite i skymundan. Det är viktigt att de barnen upptäcks och att de får behandling.


Barnpsykiatrin (BUP) har inte möjlighet att ta hand om alla de här barnen. Eftersom allt pågått så länge (över ett halvår inlagd) så är alla vuxna runt mina barn insatt i hur de har det. Hon har börjat tjafsa emot (det har hon iof alltid varit duktig på) men nu var det på ett helt annat sätt, hon hade dessutom slagit två andra barn i klassen. Kommunikation genom bla.


Man har även sett att språkutvecklingen kan bli påverkad negativ. Barn som mår dåligt Nästan alla barn visar under sin uppväxt någon gång upp beteenden som väcker oro hos föräldrarna. Det kan handla om att barnet plötsligt börjar stamma, slutar äta eller något annat. Ofta upphör besvären lika snabbt som de kom, men inte alltid.


Vart femte barn har en förälder som är deprimerad.

I en ny avhandling kan man se att många av alla nyblivna föräldrar lider av depressiva symptom. Spädbarn är helt i händerna på att den eller de personer som ger barnet omvårdna för det allra mesta barnets biologiska föräldrar, gör det utan att barnet behöver vänta för länge på att få sina grundbehov (närhet, trygghet, mat, tröst, värme) tillfredsställda. Socialstyrelsen är i färd med att ta fram nya riktlinjer för behandling av psykisk ohälsa.


I remissrundan fick förslagen skarp kritik. Bland annat föreslås att deprimerade barn och unga, efter pubertetsdebut, som dessutom lider av psykotiska symtom och inte svarat bra på andra behandlingar, ska erbjudas elbehandling av hjärnan. Risken för autism och depression hos en person ökar markant om mamman under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektion. Tvärtemot vad man kanske kan tro behöver de här barnen också bekräftelse i sina intressen och sin kompetens för att inte tappa sugen och må dåligt av understimulans. Oförmåga att se barnen med särbegåvning kan få katastrofala konsekvenser.


Det är mycket vanligt att de här barnen blir deprimerade , säger Mona Liljedahl. Barn - och ungdomspsykiatrisk klinik Barn - och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, erbjuder barn och ungdomar psykiatrisk vård på specialistnivå. Till oss kommer barn och ungdomar som till exempel har ångest, är deprimerade , har ätstörningar, svårt att koncentrera sig, är aggressiva och bråkar eller har tvångstankar.


Låt ditt barn gå och lägga sig i lugn och ro medan de positiva budskapen arbetar vidare i drömmarna. Du är tillräcklig är för barn från till år. Självkänsla och självförtroende till ditt barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg