torsdag 21 mars 2019

Prestationsångest barn

Få bort prestationsångest med ljudbok. Det räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men man kan ändå må psykiskt dåligt om man har prestationsångest. Du beskriver det som brukar benämnas prestationsångest , och som är en rädsla för att misslyckas. Kärnan i upplevelsen är en rädsla, närmast skräck, för att bli granskad och inte duga, eller att bli avslöjad och förödmjukad.


Barn har ofta ett stort behov av att vara nära vuxna och få tid att umgås. Att inte ha kontroll och överblick över sin tillvaro.

Ett barn som inte hinner smälta intryck och bearbeta vad hen upplever kan bli stressad. Barn kan bli stressade över att inte veta vad som ska hända. De kan oroa sig för saker på förskolan, skolan och hemma. Barn som börjar skolan kan ofta vara tystlåtna i början, men det brukar gå över efter cirka en månad.


Selektiv mutism är när tystnaden fortsätter att vara ett problem. Oförmågan att prata är helt ofrivillig, och går inte att styra med vilja. Ibland kan barnet kommunicera genom att nicka, använda gester eller skriva lappar.


En vän sa till mig Du vet väl det att barn klarar sig TROTS sina föräldrar, inte tack vare.

Och eftersom jag själv är en Duktig Flicka så har jag ju krav på mig själv att vara en Perfekt Mamma också, och en Perfekt Mamma måste givetvis uppfostra barnet så att det inte får några men i form av exempelvis prestationsångest. Här kommer några väldigt bra tips för att minska prestationsångest. Du kan inte leva i förnekelse om att du mår bra och inte lider av prestationsångest. Istället borde du ta till dig det.


Ju mer du förnekar den, ju starkare kommer den bli med tiden. Sätt dina hämningar åt sidan, möt rädslan och öva. Säg saker som ”jag kan göra det här” eller ”jag vet att jag är redo” istället för att låta rädslans röst krypa in. Att vara sitt egna fan är ett stort steg mot att minska scenskräck.


Barn med god självkänsla litar på sin egen förmåga, vågar misslyckas, ber om hjälp, anser sig likvärdiga med andra och känner att de kan påverka sina liv. Man har också funnit att de kan försvara sina egna övertygelser och samtidigt acceptera att andra tycker olika, de litar även på sitt omdöme och känner sig accepterade. När man tänker kring och pratar om frågor i samband med samtal med barn infinner sig lätt en känsla av prestationsångest.


Tänk om jag inte säger ”rätt” sak. Behandling med betoning på personlig relevans för att maximera prestationen. Random Mix: Peppigt - Peppigt – Så hanterar du prestationsångest. Molnet Fluffy med vänner ger sina peppigaste tips på hur du kan må bättre. Igårkväll föll världen tungt över min lille sons axlar.


Prestationsångest hos barn.

Han har varit så duktig, så länge. Om det inte räcker kan prestationsångest hos barn ha mer komplexa orsaker, t. OCD (tvångstankar och -handlingar). Då kan det vara klokt att kontakta din lokala BUP-mottagning.


Att ditt barn behöver mer stöd och hjälp med läxor och pepp än vad du har möjlighet att ge. Då kan vi rekommendera att ta hjälp via Yepstr. Ta hjälp med läxhjälp eller barnvakt, och se till att ungdomen du anlitar har koll på vilka rutiner som gäller, och hur ungdomen kan stötta ditt barn med läxor och prestationsångest. Visst vore det bra om prestationsångest berodde på dålig förberedelse eller bristande kompetens.


Då skulle det vara enkelt avhjälpt med mer övning. Han vill inte pröva nya aktiviteter och vill inte göra skoluppgifter, trots att han kan. Dessutom har han börjat rycka hår från huvudet. Nedan finns referenser till forskning med koppling till svaret.


Och att få en dyr, ”färdig” ponny kan nog också skapa prestationsångest , fast på andra sätt. Det är svårt att hitta balansen. Här är mina tips till föräldrar med barn som drabbats av prestationsångest. Jag hämtar dem dels ur egen erfarenhet, dels ur intervjuer jag tidigare gjort med elitryttare. Den danske familjeterapeuten Jesper Juul skriver i sin artikel på SvD att Beröm är inte kärlek det kan snarare ge ditt barn prestationsångest och vilja bevisa.


Behöver inte vara någon stor grej som gör att barn får prestationsångest kan vara en plump kommentar av någon vuxen som kan räcka sen sätter den dåliga självkänslan in som såklart inte gör saken bättre. Om bup inte tar emot er vänd er privat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg