fredag 22 mars 2019

När får man senast göra abort

Oavsett varför du gör abort och avsett om beslutet var lätt eller svårt kan det vara skönt att få hjälp att reda ut tankarna. Du kan ha ett behov av att prata och få stöd både när du står inför beslutet om abort , och i efterhand när aborten är genomförd. Det gäller även dig som varit delaktig till graviditeten.


Medicinsk abort före vecka 12. När du gör en medicinsk abort får du en tablett på abortmottagningen. Du får gå hem efter att du har tagit tabletten.


Du får komma tillbaka för att få fler tabletter en till två dagar senare. När man ringer abortmottagningen för att boka tid för abort eller bara fråga om råd så är det bra om man kan ange tidpunkten för sin senaste mens. Denna information hjälper personalen att avgöra hur långt i graviditeten du är gången och kan på så sätt ge rätt råd. Får man ta med sig någon till aborten ? Det till och med bör man om det går.


Det är bra att ha någon med sig som stö någon som kan stötta, lugna och peppa när det gör ont under en medicinsk abort. Men även vid kirurgisk abort , men då får den som är sällskap vänta i ett annat rum medan aborten utförs. Senast är vecka sen får man föda fram barnet!


Det heter fortfarande abort , även om fostret är så stort att man får föda fram det. Majoriteten av Europas länder har gått mot strömmen, med lagar som gör det förhållandevis enkelt att få en abort. Detta kan dock snabbt förändras. När kan man senast göra en abort ? Och får man välja själv på vilket sätt, alltså om det blir operation eller om man gör det med piller?


Det är nämligen så att jag är gravid och jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Måste föräldrarna få veta om man gjort en abort ? När får man senast göra abort om man är gravid? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av.


Innan man genomför en medicinsk eller kirurgisk abort är det normalt att man tar prov från livmoderhalsen för att bland annat genomföra ett klamydiaprov. Efter två dygn får man tabletter som sätter igång värkarbetet. Efter aborten görs en undersökning av livmoderinnehållet och en eventuell skrapning av livmodern kan bli aktuell om aborten inte bedöms som komplett. Endast läkare och vårdinrättningar godkända av Socialstyrelsen får genomföra aborter.


När får man senast göra abort

När du kommer till mottagningen får du en tablett som påbörjar aborten. Den gör så att graviditetshormonerna i kroppen sjunker och att livmoderhalsen mjuknar och öppnar sig. Efter att du har tagit tabletten får du åka hem. Fördelen med medicinsk abort är att det är skonsammare mot kroppen.


När kirurgiska ingrepp behöver göras ökar risken för infektioner och eventuella skador på livmodern. Först får du ett läkemedel som gör att graviditeten avstannar. Den som väljer att genomföra aborten hemma får med sig heMisoprostoltabletterna.


Smärtstillande behandling. Information som behövs. Om man gör behandlingen hemma ska man inte vara ensam, det är bra att ha någon med sig. Hon kan aldrig tvingas, varken att göra en abort eller att genomföra havandeskapet.


Däremot har föräldrar eller vårdnadshavare rätt att få veta att man gör en abort , om man är under år. Sverige inte ha sina föräldrars godkännande. Nu utreds också hur aborter som görs sent ska gå till.


När får man senast göra abort

Om en kvinna väljer att göra abort efter vecka i graviditeten och fram till sista dagen i vecka 2 så får hon läkemedel som gör att hon föder ut barnet. Ibland kan det här ta lite tid och då kan det bli så att fostrets föds när det är veckor gammalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg