torsdag 21 mars 2019

Hur tidigt kan man veta om man är gravid

När kan man göra ett graviditetstest. Detta är en fråga som väldigt ofta ställs. Självklart vill man veta om man är gravid så snart det bara är möjligt. Hur tidigt en graviditet upptäcks beror också på hur uppmärksam du är.


En del märker av graviditeten tidigt , kanske för att de gärna vill bli gravida , eller för att de är oroliga för att bli det. Andra inser inte att de är gravida förrän långt in i graviditeten.

En del kan få en blödning som liknar mens trots att de är gravida. Här nedan listar vi olika graviditetstecken: Kissnödig ofta – Tecken på att du är gravid Ett tidigt graviditetstecken är när man märker att man är kissnödig oftare än vanligt. När man blir gravid belastas njurarna och mer urin hamnar i urinblåsan. Detta beror på att blodmängden i kroppen ökar. Om du tror att du är gravid vill du veta säkert direkt.


Men det är viktigt att förstå vad som pågår i kroppen så att du vet hur snart du kan göra ett test. När ägget har befruktats rör det sig mot livmodern och implanterar sig självt i livmoderväggen. En stark önskan om att bli gravid kan till och med leda till en växande mage - och en såkallad inbillad graviditet.

Hej, jag undrar hur tidigt man kan veta om man är gravid ? Efter vårt senaste samlag, i fredags natt, som jag tror var samtidigt som ägglossningen låg jag vaken. Men det kan ju vara bra att minnas att man kan bli lite knasig av hormonerna iallafall. Och man vet ju aldrig! Det vanligaste sättet att upptäcka att man är gravid är att mensen uteblir. Det är bra att komma ihåg att mensen kan utebli en måna oavsett hur regelbunden den varit förut, utan att man nödvändigtvis är gravid.


Man brukar räkna från sista mensens första dag, och om nästa mens inte kommer i tid kan du göra en graviditetstest ( veckor ). Om däremot mensen är oregelbunden kan man behöva göra testen vid flera tillfällen. Det allra säkraste sättet att få reda på om du är gravid är att ta ett graviditetstest, men det visste du såklart redan. Försöker du bli med barn kan de där veckorna innan det är dags att ta testet kännas evighetslånga – och då börjar man gärna leta efter alla tänkbara väldigt tidiga tecken på graviditet. En annan anledning till blödning under graviditet kan vara att man får missfall. De allra flesta missfall sker mycket tidigt.


Ibland så tidigt att man inte ens hunnit upptäcka att man är gravid. Om man har mens som vanligt, det vill säga att man. Det kan gå att se om fostret har en snippa eller en snopp. Många tolkar då missfallet som en mens.


Oftast finns inget medicinskt intresse att veta det, så det är inget som undersökaren tittar efter.

Det är inte säkert att du får veta även om du frågar efter det. Ibland kan det vara svårt för den som undersöker att se ordentligt beroende på hur fostret ligger i livmodern. Jag vet att om man testar tidigt (innan menstruationen) är resultatet mindre tillförlitligt. Jag fick resultatet ” Gravid ” väntar inte min mens riktigt ännu – kan jag lita på resultatet? Om du har testat innan du väntar din menstruation och fått resultatet ” Gravid ” är det väldigt tillförlitligt och du kan lita på resultatet.


Det är möjligt att ha mens även om man är gravid , men det är ovanligt. Det i särklass vanligaste sättet att upptäcka en graviditet är just utebliven mens. En blödning tidigt kan innebära ett tidigt missfall, men det kan också vara din kropp som inte hänger med och signalerar Stoppa mensen vilket den ska göra. Har just insett att jag är gravid och eftersom vi gått på fertilitetsbehandling finns det chans (ska man väl skriva här!) att det är tvillingar.


Vill försöka tjata till mig ett ultraljud men vet inte hur tidigt det syns?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg