tisdag 12 mars 2019

Hur tidigt kan man göra faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet.


Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till? Först tas ett blodprov från dig, där ditt och fostrets DNA analyseras. Sedan behövs ett prov från blod eller saliv från de män som kan vara pappa till ditt barn.

Det här kan göras på privata kliniker och kostar drygt tiotusen kronor. Det är inget som går att få bekostat av den allmänna sjukvården. Jag undrar hur tidigt gör man faderskapstest ? Har hört att det är först när barnet är månader, men det låter lite sen. Hur tidigt kan det prenatala faderskapstestet med moderns blodprov göras ? Så om du exempelvis väntar din mens den 15:e i månaden kan du testa så tidigt som den 10:e.


Ta hjälp av vårt användbara beräkningsverktyg ”När du ska testa” för att ta reda på när du kan testa med Clearblue Early Detection graviditetstest – som ger dig resultat tidigare än alla andra test. Alternativet är att männen lämnar sitt dna innan (hör med mvc eller familjerätten om hur man går tillväga) och sedan talar om för mvc att man vill göra ett faderskapstest så tas det prov från navelsträngen i samband med förlossningen. Då har man restultatet inom en månad.

Jag ska göra faderskapstest för att pappan är osäker(men ja vet) Kostar inte en krona att göra å man behöver inte gå till socialen heller. DNA-provet tas genom att göra ett avskrap av kindens insida, ett helt smärtfritt prov som även kan utföras på spädbarn. Analystiden för faderskapstest är endast vardagar.


Transporten till labbet tar normalt vardagar. Snabbare svar kan erhållas mot en extra kostnad. Men de sa att säkraste sättet var när barnet var fött.


Risken under graviditet var för stor då man gör Dna-testet med ett fostervattensprov. Annars är det nog UL som kan ge det närmsta svaret med tanke på befruktningsdag och BF-dag. Mannen kan bekräfta faderskapet, men i de fall där detta inte sker måste faderskapet utredas på annat sätt.


Det sker vanligen via socialnämnden där de ger rättsgenetik uppdraget att göra en faderskapsutredning. I vissa fall är domstolen uppdragsgivare. Ett paternitytest etablerar far till ett barn, som kan placera den biologiska fadern som rättslig far. Barnet kan då vara berättigade till förmåner som är berättigade till fadern, såsom social trygghet. Ibland finns det inte möjlighet att göra ett faderskapstest eller moderskapstest.


Det kan exempelvis bero på att mannen eller kvinnan är avliden, eller inte deltar i utredningen på grund av olika skäl. Vi kan i dessa fall göra en släktutredning vilket innebär att vi utreder till exempel syskon eller andra släktingar. Någon som vet exakt hur detta går till? Det är inte jag som undrar utan min bror (som jag skrivit om förut) som kommer behöva göra ett inom en snar framtid.


Kommer vi inte att göra detta DNA prov sammtidigt?

För måste man göra detta DNA sammtidigt, pappa, mamma och barn då blir det ju lite svårt för han att förfalska det. Jag menar då att går han inte tillsammans med oss så kan han skicka en kompis att göra det med ett förfalskat id-kort. Vet att han pratat om det tidigare. Oavsett hur det har gått till i ditt fall kan det leda till att fel person fastställs som pappa. Häva faderskap görs hos domstolen.


För att kunna ändra detta i efterhand måste man häva det första faderskapet. Det kan antingen göras av barnet eller av den man som är fastställd som pappa. Om man gör gravtestet för tidigt har hormonnivåerna således inte stigit tillräckligt för att testet ska ge ett säkert svar. När kan man då göra ett gravtest? Beställ online: Allt för att bli gravi ägglossningstest, graviditetstest och mycket mer.


Detta är en fråga som väldigt ofta ställs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg