tisdag 18 december 2018

Gruppterapi

Nya boktitlar inom gruppterapi. KARNAC ger specialrabatt under december. Klicka på länken och ta del av deras erbjudande: Bokförlaget Karnac New Titles in Group.


Hur gruppen är sammansatt beror på vad som ska behandlas. Som ett alternativ till individuell psykoterapi utförs många psykologiska behandlingar också i grupp. Det finns stark internationell evidens för att gruppterapi generellt har god effekt. Gruppterapi har ett brett användningsområde. Den vanligast förekommande gruppterapin är den så kallade halvöppna gruppen.


Där börjar och slutar deltagare när behandlingsmålet för den enskilde är uppnått. Att gå i gruppterapi skiljer sig från att gå i enskild terapi. I gruppen skapas den trygghet som ligger till grund för ditt utforskande och gruppen finns både som stöd och spegling.


Vi alla påverkar varandra och påverkas hela tiden. Vår inre drivkraft och vårt behov av att samspela med andra och vår omgivning bildar ram för terapin. I en annan studie av gruppterapi för patienter som varit långtidssjukskrivna p. Att jag skulle gå i gruppterapi och så att jag skulle resa bort med ett gäng på några veckor så att jag skulle få social träning! Det var nån som tidigare hade gått i gruppterapi samtidigt som han gick hos Sulan. Hon arbetar mycket med missbrukare och använder sig av både gruppterapi och individuell terapi.


Med gruppterapi avses vanligen psykoterapeutisk behandling som sker i grupp. Gruppen består av ett antal patienter och en eller flera terapeuter. Fördelar och nackdelar med gruppterapi. I frågan som heter just Vad är gruppterapi ? Själva uttrycket gruppterapi har lagts beslag på av den klassiska psykodynamiska terapin, vilket gör att det blir förvirrande när exempelvis KBT ges i grupp. Anmäl intresse kan jag starta en grupp när det finns tillräckligt många deltagare.


Gruppterapi

Gruppsykoterapi eller gruppterapi som man i allmänhet säger - är psykoterapi där flera människor samtidigt träffar en terapeut. Pratt från Boston samlade sina patienter i grupp. En annan av pionjärerna som använde sig av grupper i sitt arbete var Jacob Moreno, som också är psykodramats konstruktör. Om du går i gruppterapi träffar du behandlaren tillsammans med en grupp personer.


Ofta är ni ungefär upp till åtta personer, och ofta har de andra i gruppen likartade problem som du själv har. Behandlaren har en vägledande roll, och ser till att alla som vill och behöver komma till tals får det utrymme de behöver. När jag gick i gruppterapi för sociala fobiker, så var det bara sådana som hade samma problem. Det kan ge en känsla av trygghet, igenkänning och att man inte är ensam.


Jag hade inte velat gå i en grupp med en blandning på problem, då blir det inte så mycket fokus på just ditt problem. Individualterapi är den vanligaste formen av psykoterapi och är inriktad mot såväl vuxna som mot barn och ungdomar. Dessutom finns gruppterapi liksom par- och familjeterapi. Vilka skillnader finns? Ett exempel på skillnader är synen på symtomens betydelse och synen på vilken förändring som behandlingen ska leda till.


Behöver du någon att prata med? Psykoterapi och samtalsstöd är stor del av verksamheten inom S:t Lukas. Om man mår psykiskt dåligt, går igenom en svår.


Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för olika former av psykoterapier med utgångspunkt i kognitiv psykologi och inlärningspsykologi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg