Du behöver inte kunna något om juridik. Vilka avtal behöver du? Det är tingsrätten som beslutar om skilsmässa. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.
Om ni har levt isär de senaste två åren har ni rätt till skilsmässa utan betänketid. Blankett: Ansökan om stämning - äktenskapsskillnad eller upplösning av registrerat partnerskap - DV 1B pdf. Begäran om fullföljd. Finns det pågående mål hos tingsrätten om skilsmässa och du har begärt att domstolen ska ta upp frågan om vårdnad av barn och övertagande av gemensam bosta kommer denna fråga att handläggas i målet om skilsmässan.
Dina övriga yrkanden finns kvar, men på precis samma sätt som med skilsmässan behöver du begära fullföljd. När motparten fått del av ansökan kommer ni att få ett meddelande från tingsrätten. I detta står det vilken dag betänketiden börjar och vilka dagar som är den första respektive den sis ta dagen som ni kan fullfölja ansökan samt tingsrättens målnummer. Efter de sex månadernas betänketid kan makarna (eller en av dem) fullfölja ansökan genom en särskild begäran om äktenskapsskillnad (fullföljdsansökan) som skickas till tingsrätten.
Makarna har sex månader på sig att göra detta, dvs ett år från att betänketiden började löpa. Om inte någon av er fullföljer ansökan inom ett år från det att betänketiden börjat, avskrivs målet vid tingsrätten och ni är då fortfarande gifta med varandra. Det spelar ingen roll att din make inte vill skiljas. Efter att er betänketid om sex månader gått ut och du ansökt om fullföljd har du rätt att genomdriva äktenskapsskillnad.
Vad som ska framgå av yttrandet är inte lagreglerat utan du bör helt enkelt göra sin ståndpunkt klar om att du vill fullfölja skilsmässan. En dom på äktenskapsskillnad vinner laga kraft i och med att den inte längre kan överklagas. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret.
Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom. Vad behöver man behöver göra när man skiljer sig. Skriv äktenskapsförord.
När betänketiden löpt sex månader måste makarna ansöka om fullföljd av skilsmässan. Ansökan om fullföljd kan göras gemensamt av makarna eller endast en av makarna. Mallen innehåller två versioner. En version när båda makarna skriver under ansökan och en version när endast en av makarna ansöker om fullföljd.
Om bara den ena av makarna vill att äktenskapet ska upplösas har denne enligt 5:ÄktB bara rätt till äktenskapsskillnad efter betänketid. Betänketiden är mån. Av 5:ÄktB framgår att när betänketiden gått ut krävs det att en av makarna begär fullföljd av skilsmässan för att dom på äktenskapsskillnad ska meddelas. Om ni tar hjälp av en advokat eller gör skilsmässoansökan digitalt via Digitaliseringsinitiativet kommer de att hålla kolla på när er betänketid löper ut eller om ni kan slippa betänketid. Man får även hjälp med eventuell ansökan om fullföljd och särlevnadsintyg i de fall det behövs.
Efter det att betänketiden har löpt under sex månader måste någon av makarna lämna in en ansökan om fullföljd av skilsmässan för att skilsmässan ska beviljas. Fullföljd av ansökan om skilsmässa. Domstolen dömer således inte automatiskt till skilsmässa efter det att betänketiden löpt ut. Går skilsmässan igenom automatiskt när betänketiden är slut? Nej, makarna eller någon av makarna måste ansöka om fullföljd av äktenskapsskillnad , annars upphävs ansökan om skilsmässa.
Det finns en särskild blankett för detta. När de sex månaderna har gått kan domstolen sedermera meddela dom om äktenskapsskillnad om någon av er framställer yrkande om det. Om ni har barn under år eller om ni inte är överens om skilsmässan så föregås detta av en betänketid på månader varpå en fullföljd av äktenskapsskillnad ska skickas in till tingsrätten.
Om ni har ansökt om betänketid eller om tingsrätten dömt till betänketid så måste ni ansöka om fullföljd av er ansökan för att tingsrätten skall döma till äktenskapsskillnad mellan er.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.