onsdag 29 augusti 2018

Sandsopning

På våren, så snart vädret tillåter, sopar vi bort sanden från gatorna. Du kan hjälpa till genom att följa parkeringsreglerna och genom att hålla. I samband med sandsopning av vägar kan dricksvattnet vara brunaktigt (rostfärgat) eller grumligt. Detta beror på att fordon som utför sandsopning behöver vatten i sitt arbete.


Vatten till fordonens tankar tas från vissa brandposter, vilket kan påverka vattenhastigheten och vattnets strömningsriktning i ledningarna.

Nu påbörjas vårens sandsopning. Sopningen utförs i två steg, först sker en grovsopning med maskin, sen utförs en finsopning där man tar bort sand från gräsmattor och rabatter. Tänk på att sopa ut sanden från din parkeringsplats så vi kan sopa upp den när vi kommer.


Sandsopning Årets sandsopning har börjat. Klicka här för att se vilken vecka vi kommer till dig. Först när grovsopningen är slutförd påbörjas den finare sopningen.


På grund av maskinella problem ligger vi tyvärr efter i schemat, men vi arbetar så snabbt vi kan för att komma ikapp ordinarie schema.

Missfärgat vatten vid sandsopning. Det kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden vi sopar stadens vägar. Det beror på att vi öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten som vi sedan spolar vägarna med. När brandposten öppnas frigörs rostpartiklar som finns på insidan av vattenledningarna. Vi sandsopar även kvällar och nätter, men då med färre maskiner, sandsopning i industriområden utförs nattetid.


Under sandsopningsperioden har vi daglig dialog med våra entreprenörer för att stämma av och följa upp hur arbetet fortskrider. Startdatum för detta varierer men PEAB, som har hand om den yttre skötseln i Surahammars kommun, annonserar i lokalpress några veckor innan och informationen publiceras också på kommunens hemsida. De skall även försöka sopa parkeringsplatserna den april, se anslag.


Vi är tacksamma om fastighetsägarna sopar ut sanden från gångbanorna så att vi kan ta upp även denna sand. Nynäshamns kommun sopar bort sand från gator, gång- och cykelvägar på våren. När sandsopning kan starta beror på vädret.


Gatorna sopas i en bestämd ordning. Den kommunala sandsopningen ska vara klar senast den maj om väderleken tillåter. Andra tider kan gälla i områden eller på vägar som sköts att vägföreningar eller samfälligheter. Så här genomförs sandsopningen.


Vi erbjuder sandsopning efter avslutat vintersäsong samt underhållsopning resterande perioder.

Generellt beräknas startdatum efter hur vårvädret brukar se ut och planeras långt i förväg. Det får inte vara minusgrader när vi startar sandsopningen, då är sanden fastfrusen. Det ska vara klart inom veckor från start.


Varje vår sopas sand och grus upp från våra vägar, cykelbanor m. På våren efter vintersäsongens slut är det dags att ta upp sanden. Vi genomför då sandsopning med bevattning för att det inte ska damma för mycket. Vi tar hand och blåser rent den sand som hamnat vid sidan om gångar, vägar, i rabatter och på gräsmattor. Har du vinteravtal med oss så ingår oftast sandsopning och sandupptagning i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg