tisdag 14 augusti 2018

Flackt tak

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.

Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Formen väljs med hänsyn till en rad faktorer, såväl tekniska och ekonomiska som estetiska. Ofta förekommande takformer är sadeltak, mansardtak, valmat tak , pulpettak, motfallstak, cylindriskt tak och flackt tak.


Sadeltak – den vanligaste takformen för hus med trätakstolar. Efter onsdagens bergsetapp väntar en mer flack etapp på torsdagen. Banan uppges vara flack och som gjord för personliga rekord.


Samtidigt innebär flack bottenvinkel ofta stampig gång i grov sjö.

Andra klamrar sig fast vid en flack utvecklingsoptimism där ekonomisk tillväxt och teknisk utveckling förväntas lösa alla problem. FS2rökgassystem för täthetsprovning, läckagelokalisering av flackt tak , brandsimulering etc. Först tänkte jag bara lägga en smal bit plåt i övergången från brant till flackt tak för att skapa en rundare övergång.


Men jag har insett att undertaket måste ses över, åtminstone på den senaste tillbyggnaden. Senare har jag lärt mig att man inte ska använda sådan takplåt när vinkeln är mindre än grader. Den vanligaste taktypen är sadeltak, men det finns tak med olika lutningar och utformningar.


När det är dags för åtgärder på taket är det bra att känna till vad själva taktypen heter som ditt hus har. Det finns flera taktyper. Här har vi samlat dom vanligaste.


Inåtlutande tak har under årens lopp givit oss dåliga erfarenheter med läckande takbrunnar och frys- och vattenskador som följd. På horisontala eller flacka tak riskerar vi att få vatten stående eller att vatten kapillärt sugs upp mellan till exempel överläggsplattor eller i falsar. Taket bör således luta utåt och vattnet ledas bort.


Flacka tak (≤ 1:1 cirka 6°) kan utföras som en balkrost av trä, det vill säga balkar som bildar ett gitter i två eller tre riktningar. Takcentrum fungerar som ett bra bollplank för mig som konstruktör. En balkrost av till exempel limträ kan användas inom spännviddsområdet - m. Undersidan lämnas ofta synlig av estetiska skäl.


Låglutande tak på träbjälklag är först och främst tänkt som tilläggsisolering av gamla låglutande tak. För att använda lösningarna ska man lägga minst dubbelt så mycket isolering utanpå det gamla taket i förhållandet till det som redan finns. Då hamnar den gamla konstruktionen i en varm och torr miljö.

Tak med mindre lutning ska utföras som terrasstak. Tak – form, material och konstruktion. Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner. Varje gång det varnas för en ny bankkris i Europa har Angela Merkel.


Från svart till grönt. Sveriges tak står inför ett skifte. Vi vet, för i över trettio år har vi s. Får du svarta mögelprickar så kan du ha problem med ventilationen, det ska vara sug där. Den ska utan problem kunna hålla fast ett AArk om du håller den framför ventilationen, gör den inte det så är flödet för dåligt. Takets uppgift är att skydda huset från yttre påfrestningar såsom nederbörd och solstrålar och att hålla värmen kvar inomhus.


Tänk dig möjligheten att kunna vistas uppe på taket av ditt hus. Takterrassen skulle kanske ge utsikten mot horisonten eller kanske tillfället att titta ner på grannen utan att de ser dig. En annan variant som påminner om sadeltaket är ett brutet tak som även kallas mansardtak.


På detta sätt ökas takhöjden i utrymmet under de dubbla takfallen. Några andra typer av takformer är pulpettak, valmat tak och säteritak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg