torsdag 30 augusti 2018

När får man mens efter abort

Efter vecka hade jag blött klart och då hade även de bruna flytningarna upphört. Dessa kom dock tillbaka i en dag en vecka senare. Har i samband med samlag haft lite brunaktiga flytningar gånger. Var på återbesök i torsdags och barnmorskan tyckte allt lät helt normalt. Efter en kirurgisk abort blöder du vanligtvis mindre än efter en medicinsk abort.


Det är olika hur lång tid aborten tar, men de flesta får åka hem samma dag.

Rutinerna kring aborter kan också skilja sig åt mellan olika mottagningar runtom i landet, men förhoppningsvis kan den här artikeln ge dig ett hum om vad som händer med kroppen efter en abort. Det händer med kroppen när du gör abort Dag 1. När du kommer till mottagningen får du en tablett som påbörjar aborten. Det är vanligt att man får oregelbundna och långdragna blödningar efter en abort , lite oftare efter en medicinsk abort som görs med tabletter jämfört med efter en kirurgisk abort som görs med en skrapning på en operationsavdelning.


Blödningsproblemen beror vanligtvis på att hormonerna inte kommit i balans igen. Får man ta med sig någon till aborten ? Det till och med bör man om det går. Det är bra att ha någon med sig som stö någon som kan stötta, lugna och peppa när det gör ont under en medicinsk abort.


Men även vid kirurgisk abort , men då får den som är sällskap vänta i ett annat rum medan aborten utförs.

Det är dock vanligt att man rekommenderar att man väntar tills kroppen fått återhämta sig, blödningarna slutat och att mensen kommit igång igen. En vanlig läkarrekommendation är därför att man väntar med att bli gravid i åtminstone 2-månader efter ett missfall. När du har mens kan du även få mensbesvär som rikliga blödningar eller mensvärk. Många av besvären kan du behandla själv, om det behövs. De besvär du kan få när du har mens kan variera från en gång till en annan, både vilka besvär du får och hur svåra de är.


Men vissa blöder ända fram till nästa mens. Det brukar dröja ungefär fyra till sex veckor innan du får mens igen. De flesta blöder lite mer den första mensen efter aborten. När mensen är igång går det bra att börja använda mensskydd som du för in i slidan igen. En abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden.


Ibland kan du få en ny större blödning igen två till tre veckor efter aborten , detta är oftast helt normalt. Mensen kommer vanligtvis tillbaka inom 4-veckor. Har du valt p-piller, mini-piller, p-ring eller p-plåster som preventivmedel börjar du med dessa samma dag som aborten eller senast dagen efter. Det är svårt att svara exakt på den frågan, det vanliga är 4-veckor efter aborten.


När får jag mens nästa gång? Nej, risken är inte större för sterilitet efter kirurgisk abort så länge förloppet är komplikationsfritt. Efter det har jag oregelbunden mens är det vanligt?


Jag gjorde abort i maj iår gjorde de medicinskt. Och vi har bestämt nu för o skaffa en liten hur länge kan det ta innan det händer något efter en abort ?

Man kan bli gravid så snart man har ÄL, oavsett det har varit en abort , full graviditet eller missfall. Att genomgå en abort är olika för alla, både psykiskt och fysiskt. Vissa får ont, andra inte.


Aborten inleds genom att man får en tablett med mifepriston. Den aktiva substansen i tabletten gör att livmodern inte kan svara på kroppens eget graviditetsbevarande hormon, progesteron. Man måste svälja tabletten på kliniken men kan sen gå hem efter cirka 30–minuter.


Efter aborten behövs ibland ett återbesök. Abort efter vecka fram till vecka 22. Under denna period får abort endast göras vid så kallades ”synnerliga skäl” och det är Socialstyrelsens rättsliga råd som tar beslut om abort.


Efter vecka görs aborten på samma sätt som mellan vecka och 18. När du precis har fått mens kan det vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda. För att hitta något som passar just dig får du prova dig fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg