tisdag 14 februari 2017

Sambo bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån.

Garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Vad som delas vid en bodelning är de möbler och bostaden som köpts för gemensamt bruk.


Enligt § kan bodelning ske mellan samborna, om någon påkallar bodelning. Bodelning enligt sambolagen. Det betyder att all egendom som är samboegendom kommer att delas lika mellan samborna.


Det är exempelvis hus och om ni köpt en TV tillsammans osv. Sambolagen reglerar rätten till bodelning av samboegendom, dvs sambornas gemensamma bostad och bohag.

En efterlevande sambo som är ägare till den större delen av samboegendomen kan således välja att inte begära bodelning varefter hen behåller all sin egendom. Här följer ett exempel för att visa på skillnaden mellan fördelningen när en efterlevande sambo begär bodelning jämfört med om någon begäran om bodelning inte sker. Gällande sambor är inte bodelning obligatoriskt som mellan makar vid separation utan bodelning av samboegendomen görs enbart om en sambo begär det enligt § st. Om du och din sambo så vill kan ni alltså själva besluta om hur ni vill dela upp er gemensamma egendom, men någon av er kan också begära att bodelning ska ske. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft.


En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Varje sambo är skyldig att tills bodelningen görs, eller frågan om bodelning fallit, redovisa för sin samboegendom, för sådan gemensam bostad som kan övertas enligt § och för sådan samboegendom som sambon har haft hand om men som tillhör den andra sambon.


När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.


Se avsnitt jämkning vid bodelning. Om en sambo avlider har den efterlevande sambon rätt att vid bodelning av samboegendomen som sin andel få ut så mycket av den behållna egendomen som motsvarar två gånger prisbasbeloppet, efter avdrag för skulder. Vid bodelning har båda parterna, i detta fall, rätt till halva värdet av bostaden vardera. Ta reda på vilka regler som gäller vid din bodelning.


I samband med att ett samboförhållande upplöses ska det, på begäran av den ena sambon, göras en bodelning mellan dem.

En begäran om bodelning skall göras senast inom år från det att samboskapet upplöstes. Lösa ut din ex- sambo ur huset Du skriver att du ska bo kvar i huset och köpa ut din ex- sambo. Du tar då över huset genom bodelning och inte genom försäljning. Om utköpet sker i samband med en bodelning medför utköpet ingen skattskyldighet eftersom förvärv genom bodelning är skattefria.


Ett bodelningsavtal skall vara skriftligt och undertecknas av båda parterna. Du kan använda den här mallen för att förrätta en bodelning mellan dig och din sambo. Om ni inte tycker att vår mall är tillräckligt bra så kan ni istället köpa ett garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal för sambor på juridiskadokument. En sambo kan dock inte vänta hur länge som helst med att begära bodelning efter att samboförhållandet har upphört. Den sambo som vill ha en bodelning måste därför begära det.


När ett samboförhållande upphör måste samborna fördela tillgångarna mellan sig på något sätt. För att en bodelning skall komma till stån krävs en begäran om det av någon av samborna inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Annars förbrukas rätten att begära bodelning. Om ingen av samborna begär bodelning , behåller var och en sin egendom. Fast egendom som inte är gemensam samboegendom kan aldrig övertas.


För övertagande av bostad berr på vem som är i störst behov av den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg