torsdag 9 februari 2017

Frågor om depression

I Sverige drabbas var fjärde kvinna av depression någon gång i livet. Netdoktor har samlat vanliga frågor och svar inom depression. Ta del av andras frågor och funderingar och läs svaren som någon av Netdoktors experter gett.


Testa dig själv om du är deprimerad. Svara på frågorna på detta självskattningstest som används världen över inom psykiatrin. Svaren bearbetade av Björn Mårtensson) 1.

Kan depression gå över av sig själv eller kräver den behandling ? Depression kan ofta gå över av sig själv, men det kan ta lång tid ibland. Den långa väntan kan vara plågsam för både patient och omgivning och också innebära risker. Att känna sig ledsen och nedstämd är vanligt och händer alla människor ibland. Men om du är nedstämd en längre tid kan det vara en depression som behöver behandlas. I denna hyllade bok, känd från bland annat TVNyhetsmorgon, SVT Gomorron Sverige och Sveriges Radio ger Christian Dahlström raka svar på de sextio vanligaste frågorna om panikångest och depression.


Kan man bli fri från panikångest? Varför blir man deprimerad?

Hur går psykoterapi till? Var kan man söka hjälp? Vanliga frågor om depression När man själv eller någon anhörig eller vän drabbas av nedstämdhet och depression är det vanligt att det uppstår flera frågor. Det kanske är första gången depression blir påtaglig och man vet inte vad det innebär eller hur man ska agera. Om den mest sannolika diagnosen är depression ska du och din läkare diskutera vilka behandlingar som finns och vad de innebär.


Det är viktigt att du får en behandling för just din depression. En del har nytta av samtalsterapi, medan det för andra inte fungerar alls eller kanske först när man mår lite bättre och orkar utmana sina tankar. Den här broschyren är tänkt för dig som har eller har haft en depression , och dig som har en nära anhörig med depression. Här finner du svar på några av de vanligaste frågorna om hur depression behandlas.


Ett av de viktigaste budskapen är: Det finns bra behandling! Barn har precis som vuxna behov av att tala om sin situation, att ställa frågor och få svar om den vuxnes depression. Att hålla saker hemliga är ingen bra idé eftersom barnet ändå märker att något är fel. Berätta på ett enkelt sätt vad som har hänt och vad som kommer att hända. Vid måttlig och medelsvår depression klarar man oftast inte av jobbet eller att upprätthålla fungerande relationer.


Nattsömnen påverkas negativt. Vid djup eller svår depression bryr man sig inte om grundläggande behov som att sköta sin hygien, äta och dricka. Vissa går i ständiga självmordstankar.


Svarar på frågor om riktlinjer vid ångest och depression Efter förslagen till nya riktlinjer för behandling av depression och ångestsyndrom i december har debatten gått varm och Socialstyrelsen har fått mycket kritik.

Har du känt dig nere någon gång Ingen fara, det är en helt naturlig del av livet. Men om det håller i sig i flera veckor kan det röra sig om en depression. I snitt försvinner en depression av sig själv inom 6-månader, men om du inte söker hjälp är risken större att den kommer tillbaka senare i livet. I samband med att ett avidentifierat svar publiceras på Försvarsmaktens webbplats kommer du att få en underrättelse om detta till din e-postadress.


När din fråga besvarats av tar Försvarsmakten bort dina personuppgifter. SBU har funnit ett visst vetenskapligt stöd för att formuläret, som omfattar nio frågor , kan vara känsligt och träffsäkert när det gäller patienter i primärvården. Däremot går det inte att bedöma om PHQ-är tillförlitligt för patientkategorier inom annan specialistvår som psykiatri – där är studierna för få.


Jag undrar om någon kan hjälpa mig finna svar på några frågor jag har gällande depression. Har förstått det som att punktprevalensen av depression ligger på ca. Det jag undrar över är hur fördelningen mellan svårighetsgraderna ligger till? Köp Panikångest och depression : frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar av Christian Dahlström på Bokus. Boken har st läsarrecensioner.


I det här testet kan du få en indikation på om du är i farozonen. De frågorna du svarar på skall handla om att du känt symtom på depression nästan hela dagen, under minst fjorton dagar. Detta test har designats för att mäta om du har problem med depression.


Det innehåller frågor och tar inte mer än - minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg