torsdag 9 februari 2017

Exempel på motiverande samtal

Motiverande samtal är en metod som försöker stärka en människas egen motivation – till exempel i en förändringsprocess. Metoden är utforskande och bygger på samarbetet mellan två individer - eller mellan ledaren och teamet. Den som leder samtalet har ett stort ansvar att få fram individens egna tankar och idéer kring en viss given. Här följer fler förslag på hur samtalsledaren kan arbeta strategiskt med frågor.


Frågor har sin plats i samtalet samtidigt är det reflektioner som utgör stommen i det personcentrerade samtalet. Efter frågor finns alltid utrymme för reflektioner.

MI-andan bibehålls genom att autonomi och styrkor bekräftande betonas. Här får du tips på hur du lägger upp ett motiverande samtal för självmotiverande påståenden och lathunden BÖRS. Exempel hur att använda motiverande samtal om alkohol i början av en behandling.


Innan samtalet Läs igenom lathunden. Inleda VU kan få välja vad de vill börja prata om. Fånga upp hur det är, stämningen. Vi ligger lite lägre på denna punkt) Detta är områden som jag gärna vill att vi tar upp idag Vad är viktigt för dig att ta upp? SOMRA, Samtalet OM Riskbruk av Alkohol är en interaktiv, webbaserad utbildning i Motiverande Samtal - MI med fokus på arbetet med riskbruk av alkohol för dig inom hälso- och sjukvården.


Här kan du läsa, träna och utveckla dina kunskaper i Motiverande Samtal på egen hand och även söka inspiration för lärande i grupp.

Hur ska det här funka då? I dessa tio kortfilmer kan du se samma samtal med Hanna, producerade för utbildningspaketet ”MI för polisen” i samarbete med Projekt Karin. Iverande Samtal och behandlIng vId övervIkt och Fetma 2bilaga 13:Barns tillväxtkurva Tillväxtkurvan (bilaga 13:2) visar barnets ålder på x-axeln. Den nedre kurvan på y-axeln visar vikten och den övre visar längden. Den starkt markerade linjen i mitten på varje kurva är en medellinje för populationen.


Tecknet på att du gör rätt när du utför ett motiverande samtal är att eleven pratar på. Skickas inom 1-vardagar. Ett motiverande samtal är ett personcentrerat samtal som guidar personen mot målet utan att skynda på eller forcera. När samtalet domineras av förändringsprat eller då personen berättar om redan provade eller tagna steg, bör samtalsledaren formulera frågor som har större fokus på aktiverande genom så kallade nyckelfrågor. Jag kan ju försöka ta reda på vad skälet är.


Om jag är tydlig med vad jag vill, kanske vi sedan kan försöka bena ut varför det är så här. Ska vi ses på tisdag och återkoppla till vad som kom fram på mötet? Behandlare Tobias Sandberg Tobias. Lollo Anna Maria Granlund annamaria.


Utforskare Sara Paulsson Sara. Fotograf och klippning Mireille Rosas mireillelynn. Medarbetar- och utvecklingssamtal är exempel på hur MI kan underlätta förändringsprocesser, både hos individen och i gruppsammanhang. Syftet med samtalsmetoden MI är locka fram den inre egna kraften som möjliggör förändring.


Det finns en specifik samtalsmetodik utarbetad av Miller och Rollnick som ofta översätts som motiverande samtal , denna kallas ”motivational interviewing – MI” (10).

Förkortningen står för Motivational Interviewing. Metoden går att tillämpa både vid välplanerade längre samtal och ”i farten” när en tränare – exempelvis – möter en besviken idrottare. Från frustration till motivation.


En kort film med exempel på ett motiverande samtal i en träningssituation, från webbplatsen. Sammanfatta Sammanfatta och fråga om du uppfattat rätt. Gå inte händelserna i förväg Reflektera förändringsprat när du hör det Lyssna – Reflektera. Tumregler för att genomföra samtal. Exempel på praktiska tumregler när man genomför ett samtal (baserat på Grandelius, Bengt.


JL Utbildning och Esselte): God tid för samtalet Betyder bland annat att man försöker undvika att bli alltför störd av andra som springer ut och in i det rum där samtalet pågår eller låter sig störas av. Issue of Att hantera motstånd med motiverande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg