fredag 13 februari 2015

Pilört

Pilört eller vanlig pilört (Persicaria lapathifolia) är en ettårig växtart i familjen slideväxter med ett nedliggande till upprätt växtsätt. Bladen är lansettlika. Till skillnad från åkerpilört (Persicaria maculosa) är bladen försedda med små körtlar, liksom axskaften. Pilört är mycket lik åkerpilört (P. maculosa) vilken dock skiljer sig genom kala blad utan körtlar, axskaft utan körtlar, samt stipelslidor med långa borsthår i kanten.


Landformer av vattenpilört (P. amphibia) kan också misstas för pilört , men skiljs lättast genom sin tvära eller något urnupna bladbas.

Flerårig växt som trivs i halvskugga - skugga i fukthållande, mullrik, väldränerad jord. Planteras med fördel i grupper om udda antal. Pilört synonym, annat ord för pilört , Vad betyder ordet, förklaring, varianter, böjning, uttal av pilört pilörten pilörter pilörterna (substantiv). Lös korsor hitta ord med liknande eller samma betydelse. Lättodlad och långlivad växt som blommar med vita vippor.


Blir både hög och omfångsrik, passar bra som insynsskyd sprider sig långsamt. Trivs bäst på mullrik, fuktighetshållande jord. Tänk på att denna sort kräver gott om utrymme så plantera inte andra växter för tätt.

Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner. Det är förmodligen snarare så att de flesta hellre skulle vilja vara. Pilört er (Persicaria) är en växtsläkte i familjen slideväxter med cirka 1arter i den norra tempererade zonen.


Släktet har fått sitt namn av de lansettlika. Sagittaria subulata är en bra och tålig förgrundsväxt i akvarier. Med sina korta utlöpare bildar den snart en tät samlad grupp. Man skall plantera de enskilda.


Vanlig Pilört , Ukontatar, Polygonum lapathifolium. Stjälken är stadig och förgrenad. Ibland finns det en mörk, stor fläck i bladets mitt. Persicaʹria lapathifoʹlia, art i familjen slideväxter. Den är en 20–(av ord) Vill du få tillgång till hela artikeln?


Hela sensommaren och en stor del av hösten står sköldpaddsörten i blom. Det är en härlig perenn som passar i många olika typer av planteringar. Här med pilört , blodpilört och fackelblomster i bakgrunden.


Foto: Per Alm) Bilden och texten får publiceras fritt. Pressrelease (rtf-fil) Högupplöst bild nr 1.

Ogräs i gräsmattan är alltid en fråga om konkurrens, där den starkaste vinner. Här hittar du tips och det mesta du kan tänkas behöva veta för att få bort. En sort som ger en långvarigt tillskott i rabatten med sina höga, eleganta blommor i rosa. Fukttålig och passar därför också mycket bra som. Sommarannuellerna är flyghavre, svinmålla, åkersenap, åkerrättika, dån, pilört och gullkrage.


Detta urval av arter bestämdes av mig och mina handledare, med avsikt att behandla de viktigaste, det vill säga de ogräs vars bekämpning efterfrågas mest. Men, jag vill ändå utfärda en varning för den här växten. Om den får stå kvar på sin plats, brukar den inte vara något problem, men om man försöker flytta. I bildarkivet kan du söka bilder på bakterier, insekter, näringsbrist, ogräs och mycket annat.


Skärpta villkor för Confidor WG 70.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg