onsdag 25 februari 2015

Bodelning mellan sambor

Ladda ner ett garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal nu direkt. Bodelningsavtal - upphörande av samboförhållande. Fyll i och ladda ner ditt dokument online. När en överlåtelse av bostad görs genom bodelning mellan sambor ska eventuellt uppskovsbelopp överföras i sin helhet till den sambo som övertar bostaden. Detta gör den sambo som överlåter sin andel av bostaden i sin deklaration året efter överlåtelsen.


Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. När ena sambon går bort eller om samborna separerar görs en bodelning om någon av samborna vill det.


Har man inte kommit överens om annat ska alla möbler och bostaden som köpts för att användas tillsammans delas lika. Den främsta skillnaden är vilken egendom som ska ingå i bodelningen. En annan skillnad är att en bodelning mellan makar som huvudregel är obligatorisk. När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om en sambobegär det enligt § SamboL. Med samboegendom avses sambornas gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning, enligt § SamboL.


Bodelning mellan sambor

Du har rätt att kräva en bodelning mellan dig och din sambo om det gått mindre än ett års tid sedan ni separerade. I bodelningen ska samboegendom ingå, såsom gemensam bostad och bohag, om detta införskaffats under samboförhållandet och inte är enskild egendom. En bodelning företas om någon av samborna begär det när ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap med varandra. För dig som är sambo gäller sambolagen. Då är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som ni har införskaffat för gemensamt bruk som ska delas upp.


Rätten till bodelning mellan sambor gäller endast samboegendom, vilket är sambornas gemensamma bostad och bohag, under förutsättning att egendomen har förvärvats för gemensam användning. Medelst ett samboavtal kan sambor undanta viss eller all samboegendom från en framtida bodelning. Gällande sambor är inte bodelning obligatoriskt som mellan makar vid separation utan bodelning av samboegendomen görs enbart om en sambo begär det enligt § st. Om du och din sambo så vill kan ni alltså själva besluta om hur ni vill dela upp er gemensamma egendom, men någon av er kan också begära att bodelning ska ske. Vid en eventuell bodelning ska enligt § SamboL samboegendomen delas lika mellan samborna.


Bodelning mellan sambor

Sambor som har fördelat tillgångarna mellan sig genom lottläggning bör upprätta ett bodelningsavtal. Sambor kan bara göra en bodelning när samboförhållandet tar slut. Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av avtalet och vilka uppgifter det ska innehålla.


Vid en bodelning mellan sambor ska endast samboegendom, dvs. Vad gäller övriga tillgångar kan samborna äga sådan egendom tillsammans men då denna inte regleras enligt sambolagen ägs egendomen av samborna med samäganderätt. Om så inte sker så anses rätten till en bodelning ha förverkats. Det är bara samboegendom, dvs sådan egendom som ni har införskaffat för det gemensamma boendet, som skall bodelas mellan er. Ett samboförhållande kan upphöra genom att samborna gifter sig, att de flyttar isär eller att någon avlider.


Bodelning mellan sambor

Viktigt att notera är att bestämmelserna om bodelning mellan sambor inte gäller om parterna i ett samboavtal har avtalat om annat. Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg